Начало / Култура / Младите плевенски лауреати: За нас е чест да свирим на фестивала „Катя Попова”

Младите плевенски лауреати: За нас е чест да свирим на фестивала „Катя Попова”

Вечер на плевенските лауреати се състоя вчера в залата на славата на Регионален исторически музей – Плевен. Концертът е вторият от Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”, чието трийсто издание се провежда от 4 до 9 октомври в Плевен.

Да свириш на плевенска сцена винаги е най-хубаво, сподели минути след изпълнението си флейтистът Мартин Павлов. „Усещането е невероятно, когато свириш вкъщи си спокоен и можеш да ваеш супер образи с музиката”, каза той и изказа голямата си благодарност на организаторите за поканата. Това е негово второ участие в Лауреатските дни, но за първи път като солист. „Усетих публиката като едно голямо семейство, а това е много важно за един музикант, защото го кара да се раздава на сцената”, каза още Мартин Павлов. Съпроводът на пианото беше на Гергана Несторова, към чието вълнение се прибави и огромната чест да свири на рояла на Катя Попова, който е един от ценните експонати в тази зала на музея.

img_4825plevenski-laureati

Плевенчани имаха възможност отново да се срещнат с цигуларката Яна Зеленогорска, този път в дебюта й на Лауреатски дни „Катя Попова”. „Много развълнувана съм и огромна чест за мен е, че мога да свиря на тази сцена. Имам удоволствието да работя с Мария-Елена Средева – една страхотна пианистка, която тази вечер бе на рояла на Катя Попова. Страхотно е, че този фестивал се възобновява с помощта на много институции и се надявам това да бъде едно от многото ми идвания  на тази сцена”, каза Яна Зеленогорска. Тя сподели, че всеки концерт носи за нея различна емоция. Младата цигуларка не скри и за голямата енергия, която получи по време на изпълненията си от нейния партньор на сцената Санжар Сапаев и вуйчо й – Чавдар Вълков, който е концерт-майстор на Плевенската филхармония. Не пропусна да спомене и подкрепата, която получава от баща си – Найден Зеленогорски. Много ги обичам и им благодаря, откровено сподели изпълнителката. Тя призова плевенската публика да бъде част от всеки един следващ концерт от Лауреатските дни, защото на сцената ще излязат прекрасни музиканти.

Вечерта на плевенските лауреати продължи с вълнуващите изпълнения на Мила Михова – сопран,  и завърши с виртуозните изпълнения на пианистката Биляна Цинликова.

Всички участници в тази вечер имаха привилегията да бъдат поздравени лично от Алеко Антонов – един от създателите и дългогодишен организатор на фестивала, който тази вечер представи книгата си „История на Лауреатски дни „Катя Попова“.

img_4858plevenski-laureati

img_4845plevenski-laureati

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...