Акценти
Начало / Култура / С много вълнение и сълзи в очите Алеко Антонов представи книгата си  „История на Лауреатски дни „Катя Попова”

С много вълнение и сълзи в очите Алеко Антонов представи книгата си  „История на Лауреатски дни „Катя Попова”

„Животът не се измерва с броя на вдишванията, които правиш, а с броя на събитията, при които ти спира дъха“ –  с тази мисъл Алеко Антонов – един от създателите и дългогодишен организатор на фестивала, започна своето представяне на книгата, която е издал по случай 30-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“.

Пред препълнената зала в Регионалния исторически музей в Плевен авторът сподели, че за него всяко едно издание от музикалния фестивал  е едно събитие, което му спира дъха, и иска да сподели тази емоция с всички,  създавайки книгата „История на Лауреатски дни „Катя Попова”.

В книгата е събрал материали за всичките 29 издания на фестивала досега.  Първото издание  е от далечната 1966 година, когато той е бил още студент и е отишъл да слуша изпълненията на Катя Попова.

Книгата е разделена на две части, като в  първата са подбрани всички издания на Лауреятските дни до 90 -те , през които фестивалът е бил в своят разцвет, а във втората – след 90 -те години, когато  е настъпил крахът на международния фестивал. „Немърливостта към формата след 90-те е била огромна. Стигна се дотам, че преди две-три години, за да се реализира фестивала, беше обявена обществена поръчка”, с горчивина припомни Алеко Антонов.

В края на всяка от частите има азбучник, в който са събрани имената на всички 500 лауреати, участвали в музикалния форум.

С радост в очите Алеко Антонов сподели, че след дългия застой на фестивала,  с тазгодишното му издание  у него се възражда надеждата, че Лауреатските дни ще върнат заслужената не само национална, но и международна слава на Плевен.

%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%be1

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...