Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Младежи от Плевен се включиха в дискусия „за“ и „против“ гласуването по интернет

Младежи от Плевен се включиха в дискусия „за“ и „против“ гласуването по интернет

Млади бъдещи и настоящи избиратели от Плевен се включиха днес в Националната кампания „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!“. Публичната среща-дискусия на тема „Защо е важно да гласуваме на референдума за дистанционно електронно гласуване на 25 октомври? Аргументи „за“ и „против“ гласуването по интернет” се проведе в зала „Гена Димитрова“ на Регионална библиотека „Христо Смирненски“.
В срещата-дискусия участие взеха експерти на Асоциация „Прозрачност без граници“ по изборните дела с дълъг опит в наблюдението на избори и изследването на изборните процеси в страната – Линка Тонева и политологът Георги Методиев. След кратки презентации от страна на екипа, младежите имаха възможност за изказвания и отворена дискусия по въпроса.

дискусия референдум
На 25 октомври българските граждани в страната и чужбина ще имат възможност да участват в национален референдум с въпрос “Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”. Референдумът ще се проведе успоредно с изборите за местни органи на властта. И докато последните се радват на повишено внимание в общественото пространство и сериозно присъстват в говоренето на политическите партии, референдумът и неговата важност за българското общество и българите зад граница остават на заден план. Именно за това Георги Методиев обърна внимание на този въпрос, като изтъкна част от предимствата и недостатъците на електронното гласуване. По негови думи броят на гласуващите се увеличава с между 15 и 30% по интернет. Той допълни, че при последното преброяване на населението от НСИ около 40% от българите са предпочели да се преброят по електронен път, което е наредило страната ни на трето място в това отношение. Поради тази причина трябва подробно да се разгледат преимуществата на този вид гласуване и възможностите, които то предоставя на сънародниците ни в чужбина.

дискусия референдум

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...