Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевенчани се оплакват най-вече от проблеми с простата и зрението, сочи анкетата „За нашето здраве“

Плевенчани се оплакват най-вече от проблеми с простата и зрението, сочи анкетата „За нашето здраве“

Национална кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“ излезе с резултати от Плевен. Те сочат, че плевенчани се оплакват най-вече от проблеми с простатата и зрението. На 28-ми септември, петък, на площад „Възраждане” се проведе осмата поред анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“. Въпреки дъжда, през целия ден плевенчани активно даваха своя принос, като отделиха от времето си и спряха да попълнят анкетните карти.
Изненадващо Плевен се изравни с Варна, който досега беше единствения град, чиито жители страдат най-малко от вредното влияние на негативния стрес в ежедневието си – 34,4%. За сравнение – класацията води Велико Търново с почти 46% анкетирани, подложени на стрес. В Плевен обаче, пушачите отново настъпват към челните позиции – 34,4% признават, че са подвластни на вредния навик. Добрата новина за плевенчани е, че само 13% са отговорили положително на въпроса „Употребявате ли алкохол?”. Интересното е, че и в тази графа водят търновлии с 31,3% анкетирани любители на чашката.
Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот на плевенчани става ясно, че има равен висок процент пушачи и подложени на ежедневен стрес – 34,4%, равен процент не се хранят правилно и не се движат достатъчно – 23%, а 13% употребяват алкохол.
Плевенчани са първите до момента, които отчетоха най-ниския процент анкетирани, които се смятат за здрави – 46%. За сравнение, всички останали градове надхвърлят 50%, а във Варна, която води класацията, цели 72,7% от анкетираните се самоопределят като здрави. В унисон, в Плевен са най-много и тези, които не се смятат за здрави. Хубавото е, че висок процент сред 25-35 годишните плевенчани изявяват завидно желание да спортуват, а тези между 35 и 45 години биха искали да имат повече време за почивка.
Всеки втори мъж на възраст 45-55 год. в Плевен, се оплаква от проблеми с простата и въпреки масираните информационни кампании, цели 91,3% не знаят, че могат да провеждат профилактика или да вземат превантивно хранителни добавки срещу този проблем. При дамите се оказва, че всяка четвърта жена на възраст 35-45 г. има проблеми с уринарния тракт, като и тук 84,2% не знаят, че могат да си помогнат с помощта на природни екстракти и хранителни добавки.
На второ място в Плевен, се нареждат хората страдащи от лошо зрение. Човек получава 90% от информацията през очите, затова проблемен се явява процентът сред анкетираните в град Плевен. Тук 42,9% се оплакват от проблеми със зрението. Най-често срещаните причини са: преумора, породена от изкуствена светлина, работа с компютър, сухота, предизвикана от климатици и замърсена околна среда.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...