Начало / Общество / Международен ден на правото да знам е днес

Международен ден на правото да знам е днес

На 28 септември се отбелязва Международния ден на правото да знам. Отбелязва се от 2003 г. по инициатива на Международната мрежа на защитниците на свободата на информацията, създадена на международната среща на организациите за свобода на информацията в София, на 28 септември 2003 г. Идеята е с различни събития да се напомни, че това право е основополагаща демократична ценност, да се популяризира свободата на информация и да се подобрят стандартите за достъп.

Правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права, то е условие за открито и отговорно управление.

Програма „Достъп до информация” отбелязва международния ден с връчването на годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на ежегодните награди е: да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото; да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Тази година 35 номинирани се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

Имената на победителите ще бъдат съобщени на церемонията, която ще се проведе днес, петък, от 16.00 ч., в Литературен клуб „Перото“ – Национален дворец на културата, София.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...