Начало / Общество / Съосновател на Българската стартъп асоциация ще е лектор в конференцията „Анатомия на бизнеса”

Съосновател на Българската стартъп асоциация ще е лектор в конференцията „Анатомия на бизнеса”

Натанаил Стефанов е съосновател на BESCO – българската стартъп асоциация. Работил е в редица стартиращи компании, държавни институции и международни корпорации. Натанаил гордо заявява, че обича България и се е посветил да работи за икономическото, социално и духовно благополучие на страната ни. Интересува се активно от предприемачество (социално и комерсиално), формално и неформално образование, наука, икономикa, бизнес, изкуство, култура и социални дейности. Самоопределя се като ентусиаст, който милее за страната ни и вярва, че България може да има водеща роля (иконимическа, социална и културна) не само в региона, но в Европа и света. И съответно работи това да се случи.

С какво Ви е известен Плевен?

С обсадата на Плевен, парк „Кайлъка“, с отличната конфекция (специално съм идвал до Плевен да си правя костюми по поръчка), с Медицинския университет, с Боби, Деси, Ангел и още купчина приятели, които са родом от Плевен.

Как протича работният Ви ден?

Работния ми ден няма официално начало и няма официален край, защото не правя разлика между работната неработната част. Така се случва, когато живееш за това, което правиш, а не просто да работиш. Старая се да ставам много рано (което честно не ми се получава винаги, тъй като окъснявам). Денят ми е изпълнен с много срещи, телефонни разговори и комуникация между различни страни. Обикновено се старая рано сутрин и вечер (извън официалното работно време) да извършвам „интелектуалната“ работата по същество, която е свързана с мислене и писане.  И затова най-редовно закъснявам…

Какви са най-големите предизвикателства във Вашия бизнес?

В момента се занимавам с обществени инициативи – в този ред на мисли, не развивам активно свой бизнес точно сега. Но най-съществените предизвикателства са свързани с културата и начина на мислене на хората.

  • Негативизъм. Успехът е въпрос на нагласа. Ако знаеш, че ще успееш – може да се наложи да минеш през 9 планини в десета, но знаеш, че ще успееш и ще го направиш. Често се сблъсквам с манталитета на „това не е възможно“ или „няма как да стане“… и това е причината нещата да се случват по-трудно или…
  • Посредственост. Не че хората искат да бъдат посредствени, но не им се занимава да направят допълнително усилие, за да бъдат изключителни и най-добрите.
  • Разединението. Девизът на България е „Съединението прави силата“, но за съжаление сме доста разединение – било то поради лични интереси, его или неправилно разбиране.

Какъв е най-големият Ви успех досега?

Да видя успехът на инициативите, в които съм въвлечен. И като се оттегля от тях, те да продължат успешно и качествено без мен.

Какъв е най-ценният съвет, който сте получавали?

Много са! Да вярвам; Да не вярвам… на всичко, което чуят ушите ми; Да си водя списък с научените уроци – от грешки и добри практики; Да ценя времето – на другите и своето.

Вслушвате ли се в интуицията си когато става въпрос за бизнес?

По-скоро съм рационален и аналитичен, като разбира се старая да не пренебрегвам интуицията.

Ако можехте да сложите един билборд  навсякъде по света, къде би бил той и какво щеше да пише на него?

Ще го сложа на Times Square в Ню Йорк и на него ще пише “България е супер яка!“ = )

Вие сте един от лекторите на конференцията „Анатомия на бизнеса“. Ще ни издадете ли малко от темата, за която ще говорите?

Няма да издам за темата, но ще открехна малко темата за съдържанието. Ще споделя нефилтрирана версия на някои истини, които съм открил през професионалния си живот и които се надявам да бъдат полезни на слушателите… И най-важното – няма да си крия тайните и важните уроци, които съм научил.

Мисията на Натанаил Стефанов с BESCO – Българската стартъп асоциация e България да се превърне в стартъп инкубаторът на Европа – тук да се стартират повече компании, да се привлича талант (български и чуждестранен); българските компании да бъдат по-иновативни и експортно ориентирани, да имаме икокномика, базирана на знанието, с висока добавена стойност и да имаме по-добро законодателство в сферата на иновациите, стартъпите и МСП. Натанаил също така е част от София Тех Парк работи за това да има по-добра връзка между бизнес, наука и образование, както и науката и иновациите да се комерсиализират по-успешно.

Можете да откриете повече информация за конференцията и да направите регистрация като последвате линка тук: www.nationalconvention.jci.bg

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...