Начало / Култура / Медицинският университет откри новата си учебна година

Медицинският университет откри новата си учебна година

С тържествена церемония в зала „Магнум” на Втора клинична база днес тържествено беше открита новата учебна година в Медицинския университет в Плевен. За 38-и път висшето училище посреща първокурсници, които тази година са общо 300 държавна поръчка в трите факултета и медицинския колеж. Всички те получиха свитъци с химна на академичната общност, който за първи път запяха заедно с Общинска хорова формация „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

Новоприетите студенти бяха приветствани от ректора  проф. Григор Горчев, а деканите на трите факултета и директорът на медицинския колеж представиха ръководените от тях структури.

През новата академична година в специалността „Медицина” ще се обучават  80 първокурсници, здравните специалисти във факултет «Обществено здраве» са 20 в специалност «Медицинска рехабилитация и ерготерапия» и 15 в специалност «Опазване и контрол на общественото здраве». Новоприетите студенти по специалностите «Медицинска сестра» и «Акушерка» към факултет «Здравни грижи» са съответно 50 и 30. В Медицинския колеж бъдещите медицински и рентгенови лаборанти са съответно 30 и 15, а в специалност „Социални дейности” първокурсниците са 20. След обявения прием за платено обучение записаните студенти по медицина са 10. Други 17 са пожелалите да се обучават срещу заплащане в бакалавърските програми на факултетите „Здравни грижи” и „Обществено здраве” и медицинския колеж.

Все още продължава приемът на документи за магистърската програма по „Обществено здраве и здравен мениджмънт” към факултет „Обществено здраве”.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...