Начало / Общество / Майстори ще продължат работа и след началото на учебната година

Майстори ще продължат работа и след началото на учебната година

На 10 септември беше крайният срок за завършване на ремонтите в осем плевенски училища, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие по проект „Оптимизиране на част от общинската образователна инфраструктура за привеждането й в съответствие с наложените стандарти и изисквания”. Днес Евгени Генов  шеф на дирекция „Финансово-счетоводна дейност и управление на собствеността” отчете свършеното по проекта.

Както още преди седмица стана ясно от изнесена та информация на редовен брифинг на кмета, в две училища ремонтите са сериозно забавени. Това са СОУ „Анастасия Димитрова” със прилежащото НУ „Отец Паисий” и СОУ „Иван Вазов”. Причината за забавянето е на фирмата изпълнител. Директорът на СОУ „Иван Вазов” – Димитър Митев, припомни, че по договор ремонтите е трябвало да започнат още през август миналата година, но това не се е случило. Той зададе въпроса защо се е допуснало една фирма да поеме три големи обекта, което според него е довело до критичното забавяне на ремонтите. Той увери, че ще направи всичко възможно учебната година да започне нормално. Въпреки, че в оставащата само една седмица до 17 септември, когато ще бие първият звънец, ще трябва да се свърши много работа. Най-изостанал е ремонтът на четвъртия етаж на училището, където са разположени 22 класни стаи. В момента всички чинове са в коридора, за да се боядисат стаите. Всичко е потънало в прах и петна от боя. Майстори продължават да работят по покрива, както и по поставяне на изолация на фасадата на училището. От фирмата изпълнител обещаха до 14 септември да приключат с ремонта на покрива и във възможно най-бързи срокове скелетата да бъдат свалени от фасадата на училището. Като основна причина за закъснението от фирмата изтъкнаха необичайно високите температури през лятото, които не позволявали нормална работа.

Ще припомним, че кметът проф. Стойков заяви, че ще има финансови санкции за фирмата, ако не спази крайния срок за приключване на ремонта, а именно 12 септември.

След началото на учебната година майстори ще продължат да работят в  СОУ „Стоян Заимов” и Математическата гимназия, без това да пречи на нормалния учебен процес. Причината за забяването са възникнали непредвидени по проекта строително-ремонтни работи. Директори изразиха притеснение, че по проект не са предвидени важни дейности, като поставянето на улуци например, които училищата ще трябва да закупят със собствени средства.

Общо 4 млн. 158 хил. лв. е стойността на проекта за оптимизиране на инфраструктурата на осемте общински училища, като 3 млн.535 хил. лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие. В училищата с приключени ремонти – ОУ „Климент Охридски”, НУ „Единства”, Езиковата гимназия, между 80 и 90 процента от средствата за ремонтите вече са преведени на фирмите изпълнителки.

В останалите училища – Математическа гимназия, СОУ „Стоян Заимов”, СОУ „Анастасия Димитрова”, НУ „Отец Паисий”  и СОУ „Иван Вазов”, в които все още има строително- ремонтни работи, ще влезе комисия, която да координира дейностите. Евгени Генов разпореди  комисията, заедно с представители на училищата, на 11 и 12 септември да направи оглед и пълен опис на оставащото да се свърши.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...