Акценти
Начало / Здравеопазване / Медицинският университет в Плевен ще е домакин на Третия международен конгрес по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа

Медицинският университет в Плевен ще е домакин на Третия международен конгрес по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа

DSCN3067

Медицинският университет в Плевен ще е домакин на Третия международен конгрес по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа. Форумът ще се проведе през октомври 2014 година в известен софийски хотел. Причината – в Плевен няма адекватни хотели, ресторанти и комуникации, които да предложат нужното ниво на гостите от цял свят, подчерта на пресконференция проф. Григор Горчев,  ръководител на Телекомуникационния ендоскопски център при Медицинския университет в Плевен и пионер във въвеждането и развитието на роботизираната хирургия в Плевен и България. Тези и други факти трябва да са като „червена лампичка” за местния бизнес, добави проф. Горчев.

От 11 до 13 октомври тази година проф. Славчо Томов, ректор на Медицинския университет в града, и проф. Горчев участваха във Втория международен конгрес по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа, който се проведе в Атина, Гърция. Като съоснователи на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа те се включиха в организацията на научния форум – проф. Горчев е заместник-президент на конгреса, а проф. Томов – член на научния комитет. В научната програма участват с три пленарни доклада, отразяващи опита на плевенския екип в роботизираната гинекологична хирургия.

В края на форума се състои Общо събрание на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа, което определя домакинството и организацията на Третия форум да бъдат поверени на екипа от България, като проф. Горчев е избран за президент на конгреса.

Той сподели, че гласуването в полза на Плевенското висше училище е изненадало доста гърците, които са имали готовност да се преборят за организацията и на следващия конгрес. Плевенските лекари обаче са подготвили предварително победата, като са лобирали сред колегите си от Румъния, Кипър и др.

През 2013 се отбелязват 5 години от въвеждането и развитието на роботизираната хирургия в Плевен и страната от проф. Григор Горчев. По този повод Медицинският университет в Плевен ще кандидатства за домакинство и на другия престижен научен форум по роботизирана хирургия – на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. Кандидатурата ще бъде подадена в края на този месец, а конгресът ще се състои през 2015 година. Основните конкуренти там ще са Барселона, Амстердам и вероятно Истанбул, сподели проф. Горчев.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...