Начало / Здравеопазване / Медицинският гостува на БАН със семинар за лечението на онкологични заболявания

Медицинският гостува на БАН със семинар за лечението на онкологични заболявания

Медицински университет Плевен 

На 25 април, събота, от 9.00 часа в Големия салон на Българската Академия на науките ще се проведе традиционният симпозиум „Акад. Чудомир Начев”.  В рамките на Чудомировите дни на Академията, за първи път един от семинарите е изцяло посветен на високите технологии в медицината, със специалното участие на лектори от Медицински университет – Плевен.

По инициатива на чл.-кор. проф. Григор Горчев, Почетен ректор на МУ-Плевен, БАН ще бъде домакин на семинар на МУ-Плевен на тема: „Приложение на новите технологии при лечение на онкологичните заболявания”. Във форума с модератор проф. д-р Григор Горчев лекции ще изнесат млади представители на академичната общност на МУ-Плевен, които работят с високите технологии. За приложението на минимално инвазивната и роботизираната хирургия при лечение на онкологичните заболявания ще говорят д-р Лъчезар Танчев и д-р Тодор Димитров. За възможностите на HIFU технологията при лечението на миомна болест презентация ще изнесе д-р Добринка Гинчева, а при пациенти с рак на панкреаса – д-р Добромир Димитров.

Пленарни лекции в рамките на семинара ще изнесат проф. д-р Славчо Томов, Ректор на МУ-Плевен, за значението на роботизираната хирургия при лечение на рака на тялото на матката и чл.-кор. проф. Григор Горчев за 6-годишния опит в роботизираната хирургия при лечение на рака на шийката на матката.

Град Плевен и Медицински университет са едни от първите, които се включиха в националната академична мрежа на БАН чрез разкриване на Регионален академичен център. В изпълнение на целите на договора за сътрудничество, съвместно с учени от Академията, висшето училище успя да оборудва уникална фармако-физиологична лаборатория, която бе официално открита на 14 май 2014 г. лично от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...