Акценти
Начало / Култура / Мая Вапцарова представя в Плевен книга и филм за тайнствата на Родопа планина

Мая Вапцарова представя в Плевен книга и филм за тайнствата на Родопа планина

Докосване до сътворението

Изтъкнатата наша кинорежисьорка  и белетристка Мая Вапцарова ще представи утре вечер в Плевен своята книга-албум „Докосване до сътворението” и филма „Надбягване с времето” от цикъла „Тайните на Родопите”. В книгата, която ще представи от 17 часа в галерия „Колекция дарение Светлин Русев”, Мая Вапцарова и фотографът Евгени Коевски разкриват видимото и невидимото за Родопите. Албумът разказва и показва родопските свещени мегалити, мистичните скални ниши и други неразгадани знаци, издълбани по скали, тераси, долмени, всички те наподобяващи някаква тайнствена азбука и космически карти, точките от които и днес намират своите съответствия с някои съзвездия.

В едно свое интервю Мая Вапцарова казва: „ Може да изглежда невероятно, но тъкмо тези древни знания, закодирани върху тракийските мегалити, могат да  събудят поизтънялата ни духовна памет. Пък, кой знае, може и да са оставени с такава цел. За да знаем, че точно оттук, където живеем, е тръгнала човешката цивилизация. Че тези места са били избрани съзнателно, защото само в тях връзката между планетата ни и Бога-Слънце никога не може да се наруши,затова и човешката сърдечно-съдова система прилича на космическия строеж. Че Тракия е свещеното пространство на духа, мостът между небето и земята, че тук е духовният център на света.”

Утре вечер публиката в галерия „Светлин Русев” ще има възможност да се наслади на обаятелното присъствие, ерудиция, знания и богатство на езика на авторката, която е психолог по образование.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...