Начало / Здравеопазване / За ден на бившите пушачи е обявен 26 септември

За ден на бившите пушачи е обявен 26 септември

26 септември е обявен за Ден на екс пушача и тази година той се отбелязва за първи път в България. Това ще стане с Ден на екс пушачапровеждането на кампания „Екс пушачите са неудържими” , която има за цел да  поощрява постиженията на екс пушачите от цяла Европа и ги прави  непобедими модели за подражание на онези, които се опитват да спрат да пушат.. „Кампанията, е инициирана от Европейската комисия през 2011 г. и предлага безплатна помощ за отказване на цигарите чрез  онлайн инструмент за отказване на цигарите iCoach”, научихме от д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция в Плевен. До момента  близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез регистрация в основния инструмент  – iCoach (www.exsmokers.eu).

От стартирането на европейската кампания през 2011 г. до средата на  2013 г. 394 509 души от цяла Европа са се регистрирали в безплатната онлайн платформа iCoach, от които 15 075 са българи. Facebook страницата на кампанията в България (https://www.facebook.com/Unstoppable.bulgaria) има вече  72 841 фена.

В кампанията акцентът вече не се поставя върху опасностите от тютюнопушенето, а върху ползите от отказването от него, като се подчертават вдъхновяващите постижения на бивши пушачи и се предлагат практически съвети за отказване от цигарите, обясни още д-р Джикова.  Тя е ориентирана към пушачи на възраст между 25 и 34 години, като целта е да бъдат насърчавани и подпомогнати да спрат цигарите.

 По повод Деня на екс пушача в община Долна Митрополия днес ще се проведе безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи. Всеки, който направи изследването ще има възможност да попълни въпросник за пушачи, използвайки iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...