Акценти
Начало / Икономика / Машиностроителните предприятия първи ще излязат от кризата

Машиностроителните предприятия първи ще излязат от кризата

Иван Айолов

Забелязва се оживление в машиностроителните  предприятия и те първи ще излязат от кризата. Това е мнението на председателя на Научно техническия съюз по машиностроене – проф. Георги Попов, който е в Плевен за участие в 21-та Международна научно техническа конференция «Металолеене 2014», на която Плевен е домакин днес и утре.

Участниците в конференцията са 124, като 42 са от чужбина. Това са учени и специалисти от Германия, Австрия, Швейцария, Италия, Словения, Франция, Македония, Сърбия, Русия, Украйна, Казахстан, Катар.

На конференцията ще бъдат представени 35 доклада, които ще представят нови технологии в леярството, нови материали и форумът ще изпълни ролята на посредник между учените и изследователите от една страна и ппредставителите на производството от друга страна.

Това събитие ще даде сериозен тласък за развитието на отрасъла металолеене в региона, от което неизбежно ще последва разкриването на нови работни места, подчерта зам.-областният управител Мирослав Михайлов, който присъства на откриването на международния форум.

В Плевен беше и зам.-министърът на икономиката и енергетиката – Иван Айолов, който съобщи, че е създадена работна група, която трябва да обмисли вариант за облекчение на тарифите за електроенергия за предприятията от отрасъла, за да се повиши конкурентността на продукцията им на европейския пазар и от друга страна да се подобри балансираността на енергийната ни система. Според него с неконтролираното въвеждане в енергийната ни система на възобновяеми енергийни източници се е стигнало до „пресоляване на манджата и тя сега не може да се яде”.

Иван Айолов каза още, че до края на месеца ще бъде готова новата енергийна стратегия и тя ще бъде предложена за обществено обсъждане. Част от тази стратегия е ядрената енергетика, изтъкна той, но не коментира мястото на проекта Белене в нея. Заместник-министъра беше категоричен обаче, че газопроводът „Южен поток” е необходим за страната ни проект, който ще гарантира сигурност за доставката на газ.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. Плевен има остра нужда от интелект. Днес това се случи