Акценти
Начало / Култура / Математическата гимназия с 10 000 лева награда от правителството

Математическата гимназия с 10 000 лева награда от правителството

Плевенската Математическа гимназия и още 10 училища в страната,  които имат повече от двама медалисти на олимпиадите за периода от  юни 2011 г. до септември 2012 г., получиха по 10 000 лв. награда. Парите  са осигурени от Министерски съвет за предоставяне на допълнителни средства по бюджета на МОМН от централния бюджет за 2012 г. „ Използвайте парите и за научна дейност, но и по ваш личен избор, защото на тези години, животът е най-хубав.”, е казал премиерът Бойко Борисов при връчването на наградите вчера.

Той заедно с министъра на образованието Сергей Игнатов наградиха ученици, участвали и спечелили медали от международни състезания и олимпиади.

„Можем да кажем, че днес даваме добър старт на новата учебна година. Нашите отлично представили се ученици са бъдещите водачи на нацията. За 2012 г. държавата е заплатила 100 000 евро за билети, за тези от тях, на които се е налагало да вземат участие в международни състезания, 1 000 053 лв. – по Национална програма за тяхната подготовка, около 1 300 000 лв. – за стипендии за талантливи деца.”, е казал  министър Игнатов. По думите му в Доклада за конкурентоспособност страната ни се е придвижва с 12 пункта напред, а в Класацията по конкурентоспособност на висшите училища – с 10 пункта. „Не сме имали такива успехи от години. Затова съм убеден, че талантливите деца наистина вече могат да открият своята реализация тук, в България.”, категоричен е  бил министърът на образованието, младежта и науката.
Отличени бяха общо 62-ма ученици – 13 златни медалисти от олимпиади, 23 сребърни медалисти и 26 бронзови медалисти, които получиха и индивидуални подаръци. Отличените от Плевен ученици са Виктория Станчева, Владимир Милов, Даниел Данев, Магдалена Дакева и Любен Личев, всичките от Математическата гимназия.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...