Акценти
Начало / Любопитно / Масажът не е лукс, а начин да живееш в хармония със себе си

Масажът не е лукс, а начин да живееш в хармония със себе си

Йордан Кочев е млад кинезитерапевт. Завършил е магистратура по кинезитерапия в НСА. Практикувал еЙордан Кочев известно време в София, а от скоро работи в Плевен. В средата на зимата, когато грипът все повече настъпва, а телата ни са сковани заради по-малкото движение през зимата, потърсихме неговия съвет на специалист как да запазим тялото си гъвкаво и да го заредим с енергия, за да преодолеем сезонните неразположения.

 – Най-напред да обясним какво е кинезитерапия?

 – Наименованието кинезитерапия произлиза от гръцки „kinesis” – движение и „терапия” – лечение, тоест лечение чрез движение. Човешкото тяло е един съвършен механизъм. Дотолкова съвършен, че сам може да се грижи за себе си, а ние само можем да му помагаме. Да му помагаме чрез движение, защото движението е нашето здраве. Кинезитерапията разполага с богата гама от методи, чрез които решава редица задачи, свързани с човешкото тяло, като въздейства комплексно върху него.

Казвате, че движението е нашето здраве. Дайте няколко полезни съвета как всеки в домашни условия може да подобри кондицията си.

 – Има един много прост и лесен начин да се чувстваме бодри през целия ден. Чрез утринна гимнастика. Същата утринна гимнастика, която е била задължителна в училищата и повечето са бягали от нея. Но тя влияее благотворно както върху емоционалното ни състояние, така и върху състоянието на тялото ни. С няколко несложни упражнения, изпълнявани сутрин, можем да подобрим дейността на кръвоносната си система, да „събудим” сърцето си и белите дробове, а също да укрепим устойчивостта на костите и ставите, да поддържаме мускулатурата си.

Мога да ви предложа няколко упражнения за утринна гимнастика.

1. Изходно положение – основен стоеж. Повдигнете ръцете си горе над главата, като вдишвате,след което ги снемате, като издишвате.

2. Изходно положение – основен стоеж. Плеснете с ръце горе над главата и същевременно изнесете десния крак вдясно. Дишайте свободно. 3

. Изходно положение – разкрачен стоеж. Хванете волейболна топка или книга и я повдигнете горе над главата, като вдишвате.При снемането й докоснете пода и издишвайте.

4. Изходно положение – разкрачен стоеж. Наведете се вдясно, така че с пръстите на дясната ръка да докоснете пръстите на десния крак, а след това – обратно. Дишайте свободно.

5. Изходно положение – основен стоеж. Повдигнете се на пръстите на левия крак като същевременно повдигате десния крак и обтягате ръцете назад. Задръжте се в това положение 5-10 секунди. Повторете упражнението с десния крак.

 6. Изходно положение – основен стоеж. Повдигнете ръцете горе над главата и изнесете десния крак назад. При повдигането на ръцете вдишвайте. Снемете след това ръцете, като издишвате и заемете отново изходно положение. Повторете упражнението с изнасяне на левия крак назад.

7. Изходно положение – разкрачен стоеж. Повдигнете ръцете си горе и поемете дълбоко въздух. Наведете се така, че с дясната ръка да хванете левия глезен, а с лявата – десния, след което се изправете. При изправяне вдишвайте, а при навеждане – издишвайте.

8. Изходно положение – основен стоеж. Вземете в ръцете си по една книга. Кръстосайте ги 2 пъти пред гърдите; а след това с двукратен лек удар ги изнесете горе косо. При кръстосването на ръцете издишвайте, а при изнасянето им горе – вдишвайте.

Виждате, че упражненията съвсем не са сложни. Важното е да се изпълняват всеки ден, като се правят различни комбинации и всяко упражнение се повтаря от 2 до 6 пъти. Вярlам, че вашите читатели сами ще се убедят в полезността им и се надявам да споделят как се чувстват, след като са започнали да правят редовно утринна гимнастика.

А сега да поговорим и за масажа, като начин за релаксация и поддържане на добър тонус.

 – Масажът е може би най-древното средство за лечение. Преоткрит е в началото на миналия век, когато е наречен класически масаж Обикновено под класически масаж се разбира европейският тип масаж, който ползва няколко основни похвата: поглаждане, разтриване, омачкване, изстискване, вибрации и ударни похвати. Като добрият класически масаж далеч надхвърля нормите на основните похвати – той ги видоизменя, комбинира, глобализира. Масажът е онова средство, което ни помага да устоим на неумолимия наплив от служебни задължения и домашни грижи. Всеки, който поне веднъж е опитал неговото въздействие, може да сподели, че едва след масажа си е дал сметка колко са били схванати мускулите му и колко много от енергията му е похабявало това напрежение. Масажът може да се превърне в едно пътешествие, при което отново ще почувстваш какво значи да си спокоен и да живееш в хармония със себе си, да изпитваш удоволствие от собственото си тяло, което диша, стои изправено и се движи свободно. Масажът не бива да се приема като лукс и към него да се прибягва едва при крайна необходимост. Терапията чрез допир би трябвало да се превърне в част от нашето ежедневие и да се възприеме като един неоценим профилактичен метод.Чрез масаж могат да бъдат облекчени болките в гърба и раменете след дългогодишна канцеларска работа, напрегнатите мускули след тежък физически труд или интензивни спортни занимания, нарушенията в кръвообращението при хора, които работят седнали по цял ден, или при инвалиди и болни, приковани в леглото.

Класически и други видове масажи предлагаме в студио DREAMS2 на ул. Борис Шивачев 5 (бившата Главинкова). Посещението е само след предварително записване на тел. 0885 356 304 и 0878 29 14 73. До 10 февруари студио DREAMS2 прави подарък на своите клиенти и всички масажи са на цена 13.90 лв.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...

2 коментари

  1. Dobur den,bihte li mi kazali kude se namira adresa na kineziterapevt ,Kochev ? .. 🙂

    • Адресът на студио DREAMS 2 e, ул Борис Шивачев 5 (бившата Главинкова). Ако желаете да си запазите час за кинезитерапевта, можете да се обадите на тел. 0878 29 14 73 или 0885 356 304