Акценти
Начало / Общество / Мартин  Митев: Недопустимо е да не предоставим сгради на читалищата

Мартин  Митев: Недопустимо е да не предоставим сгради на читалищата

Смятам, че да не предоставим сгради на читалищата, особено на тези в малките населени места, е  недопустимо.  Това коментира днес председателят на Общински съвет – Плевен – Мартин Митев, по повод решението на общинските съветници от последната сесия, с което 10 читалища в общината  останаха без договор за ползване на общински сграден фонд за развиване на дейността си. „Читалищата в малките населени места са единственият център на културния и социалния живот на общността там. Смятам за неправилно и необективно решението на съветниците, които се въздържаха да гласуват”, заяви Митев.

Той допълни, че напълно подкрепя изявлението на кмета Георг Спартански, че на следващото заседание на Общинския съвет през месец ноември отново ще внесе за гласуване предложение за предоставяне безвъзмездно ползване на общински имоти на  тези десет читалища. „Надявам се, че при повторното разглеждане през месец ноември ще бъдат изгладени проблемите”, каза Митев, като вметна, че той самият също е имал намерение да внесе за ново обсъждане това решение, ако кметът не го бил направил.

Предложението на Постоянната комисия по общинска собственост, което беше гласувано на сесията миналия четвъртък, предвиждаше 16-те читалища от община Плевен, на които им изтича договорът за ползване на общински имот,  да получат сградния фонд, който и досега ползват, за срок от пет години. За тези от тях, за които има констатирани нарушения при стопанисването на предоставения сграден фонд на база извършени две проверки, е предвидена нова проверка. Тя ще бъде извършена от общинската администрация в периода от 1 до 15 март следващата година. Ако се констатират нови нарушения или  не са отстранени  такива, визирани в нарочен доклад, договорите на тези читалища ще бъдат прекратени едностранно от страна на кмета, обясни Митев.

Договори ще бъдат прекратявани едностранно и в случаите, когато е престъпена забраната за преотдаване на помещения на трети лица .

При гласуването обаче 10 читалища не събраха необходимия брой  гласове, за да им бъде предоставена отново базата, която са ползвали досега.  Сред тях са три читалища в Плевен – „Парашкев Цветков”, „Развитие”, „Пробуда”, двете читалища  в Славяново, и читалищата в Бръшляница, Буковлък, Коиловци, Опанец и Радишево.

Митев коментира и въпроса за  констатираните съществени нарушения в две плевенски читалища от временната комисия, която кметът назначи. Митев посочи, че тези читалища, които са си позволили преотдаване под наем на предоставени безвъзмездно помещения, са имали писмено разрешение за това с анекси към договорите им. И двете читалища са представили писмени документи, че са предприели всички необходими действия и те са реализирани на 95% по прекратяване на договорите за преотдаване под наем за извършване на нечиталищна дейност. Същите читалищата са декларирали писмено, че  помещения ще бъдат ползвани само за читалищна дейност, посочи още Митев.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...