Акценти
Начало / Икономика / Мартин Митев: Ефектът от всеки инвестиран лев – пречупен през удовлетвореността на гражданите от направеното

Мартин Митев: Ефектът от всеки инвестиран лев – пречупен през удовлетвореността на гражданите от направеното

„Ползата и ефектът от всеки един инвестиран лев в община Плевен, който при това идва от джоба на данъкоплатците, трябва да бъде пречупен през усещането за удовлетвореност на гражданите от това, което е направено.“

Това заяви Председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев при публичното обсъждане на проекта за Бюджет 2017 на Община Плевен. Обсъждането се проведе в зала „Гена Димитрова“ и продължи близо два часа. Проектът бе представен от кмета Георг Спартански в присъствието на общински съветници, представители на общинската администрация и медии.

При обсъждане на инвестиционната програма в рамките на проекта за Бюджет 2017, Мартин Митев коментира, че е спорно дали дадена сума трябва да бъде вложена на място, където за живеещите думата чистота и поддръжка не означават нищо, или трябва да бъдат вложени там, където тази инвестиция ще бъде оценена от хората и те ще се грижат и пазят района, където живеят. „Общинските съвети като органи на местното самоуправление са тези, които по отношение на бюджета могат да влияят с решенията си едва върху 8 до 10 процента от обема му. Обемът само на инвестиционната програма е в порядъка на 6,5 % до 7 % от общия обем на бюджета. Т.е. това е мястото, където ние като общински съветници трябва да концентрираме вниманието си и да помислим внимателно къде да бъде насочен този ресурс. Още повече, че сега една голяма част от него е от наши, собствен приходи, не от републиканска субсидия“, изказа мнение Мартин Митев.

Във връзка с представения проект за Бюджет 2017, Председателят на ОбС – Плевен постави и въпрос относно разходната и два – във връзка с приходната част на бюджета. За разходната част той обърна внимание на това какво ще бъде нормативното основание, на което Общината ще дофинансира тази година 19 от щатните бройки на Военно-исторически музеи – Плевен, за да може в последствие местния парламент да вземе законосъобразно решение. От 01.01.2017 г., Дирекция „Военно – исторически музеи” се трансформира в делегирана от държавата дейност с 25 бройки субсидирана численост. Средствата за осъществяване на дейността на Дирекцията през 2017-а, предоставени като трансфер от Централния бюджет, са 355 250 лв., които ще са недостатъчни за обезпечаване на всички разходи. Този факт ще наложи дофинансирането на още 19 бройки с местни приходи.

По приходната част Мартин Митев обърна внимание на предвидените нулеви приходи от приватизация. И втория въпрос – за недобора при такса битови отпадъци. Относно второто той коментира, че в справката за приходите по бюджета на Общината за 2017-а година прави впечатление, че при данък сгради събираемостта за миналата година е била над планираното, докато при такса битови отпадъци при план за 2016-а в размер на 6 945 000 лв., в общинската хазна са постъпили 6 218 338 лв. „Явно успяваме да се преборим с недобора при данък сгради, но в същото време не можем да се справим с недобора при такса смет. Този факт прави впечатление в справките“, коментира Мартин Митев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...