Начало / Икономика / През тази година близо 5.5 млн. лева предвидени в инвестиционната програма на Община Плевен

През тази година близо 5.5 млн. лева предвидени в инвестиционната програма на Община Плевен

В Бюджет 2017 на Община Плевен са заложени 5 425 717 лева за изпълнение на инвестиционната програма. Това стана ясно при публичното представяне на основните акценти от бюджета, което направи кметът Георг Спартански вчера.

Илюзия е да мислим, че с тези средства ще можем да ремонтираме всички улици, които имат нужда. Но ако всяка следваща година се отделят поне по толкова, много скоро ще се усети положителният ефект върху инфраструктурата. Това коментира кметът при обявяването на разходите за ремонти на улици в общината.

Общият размер на Бюджета за 2017 година е малко над 82 млн. 165 хил. лева, от които местни приходи – 35 643 968 лева.  Най-голямото перо в местните приходи идва от имуществени и други данъци – 16 355 000 лева, като най-голям относителен дял от данъчните приходи има данъкът върху недвижимите имоти – 8 000 000 лева. Заложените приходи от общински такси са 10 348 500 лева.

Разходите за 2017 г. в основния финансов документ на общината са общо 82 165 349 лева. От тях 46 521 381 лева са разходите, предвидени за делегираните от държавата дейности, като най-голяма е частта за Образование – 32 724 126.

Във връзка с трансформирането на дирекция „Военноисторически музеи” стана ясно, че Общината ще трябва да дофинансира с местни приходи още 19 бройки, извън 25-те, които ще са субсидирани от държавата. Допълнително през годината от общинския бюджет трябва да бъдат отделени и около 200 000 лв. за подмяна на пожарогасители в Дирекцията, чиито 40-годишен срок на годност изтича през 2017 г.

Задължително в Инвестиционната програма на Община Плевен за 2017 година ще бъдат включени обектите, чието изпълнение е започнало в предходни години и обектите, за които са проведени обществени поръчки през 2016 година за избор на изпълнител. В нея обаче няма предвидено изграждането на нито една детска площадка. Кметът изтъкна две причини за това – от една страна финансово Общината не може да отговори на всички изисквания, а другата силно демотивираща причина е непрестанния вандализъм върху вече съществуващите 60 такива съоръжения в града.

Затова пък за тази година е заложено изграждането на система за видеонаблюдение. Освен видеокамери на входно-изходните артерии на Плевен, тя включва и около 70 камери, разположени на важни и критични точки в града. Стана ясно, че в момента се определя мястото на тези камери, които ще бъдат свързани с два центъра за наблюдение – единият в полицията, другият в Общината. Годишното обслужване на тези камери ще е почти два пъти по-евтино, отколкото ремонтът на ул. „Лайка”, подчерта кметът. Това сравнение той не направи случайно, тъй като остро постави въпроса дали е целесъобразно основното ремонтиране на улица, обитателите на която са я превърнали в сметище.

По този повод председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, коментира, че ефектът на всеки инвестиран лев трябва да бъде пречупен през това каква ще е ползата за гражданите.

 Близо два часа продължи представянето на Бюджет 2017, като бяха зададени само един-два въпроса. В заключение кметът Георг Спартански каза, че това ще е един възможен, законосъобразен бюджет, чиято цел е финансова стабилност, чрез запазване на размера на местните данъци и такси, реалистични приходи и ефективно, ефикасно и икономично разходване на бюджетните средства.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...