Начало / Здравеопазване / Мартин Митев, директор на РЗОК – Плевен: Електронните отчети са в услуга на стоматолозите, спестяват глоби

Мартин Митев, директор на РЗОК – Плевен: Електронните отчети са в услуга на стоматолозите, спестяват глоби

1 юли тази година е последният срок, до който стоматолозите все още могат да подават в Здравната каса отчети за дейността си на хартиен носител. След тази дата електронното отчитане става задължително за стоматолозите. Реално  първите електронни отчети зъболекарите ще представят през август, когато отчитат дейността си от месец юли. Готови ли са стоматолозите от областта за тази промяна и очакват ли се някакви сътресение в отчитането и заплащането на дейността на стоматолозите разговаряме с директора на РЗОК – Плевен Мартин Митев.

– Г-н Митев, възможно ли е да има нова отсрочка?

– Към днешна дата няма индикации за нов гратисен период. В същност 2012-та е третата поредна година, в която се удължава крайният срок за въвеждане на електронното отчитане и на стоматологичната дейност, така както това стана  при първичната доболнична помощ. Тази година в НРД за стоматолозите ясно и категорично е разписано, че от 1 юли дейността ще бъде отчитана с електронни отчети.

– А към днешна дата има ли стоматолози, които вече подават електронни отчети или всички чакат последния срок?

–  По стар български обичай всички чакат последния момент, явно с надеждата това изискване да се промени. Но надявайки се на това, стоматолозите ще сбъркат. Не случайно преди месец проведох среща със Съюза на стоматолозите, на която много внимателно и подробно им обясних, че по-отрано трбява да започнат да се оборудват с необходимата техника, за да са готови за 1 юли. Защото, оказва се, много от тях нямат компютри, нямат необходимия софтуер, повечето нямат електронни подписи. За да бъдат изпълнени тези технически изисквания, естествено е необходимо време. На срещата, която проведохме, се постарах да отговоря на всичките им въпроси относно техническото оборудване, за да могат да правят отчетите си в електронен вариант. Помолих тези от тях, които имат необходимия софтуер и дори частична готовност, да започнат пробно да подават електронни отчети. Целта е да можем да тестваме техните софтуери как ще работят с нашия и да имаме технологичното време да изчистим евентуални грешки. Идеята е през този тестов период да изчистим всички евентуални грешки и от 1 август всичко да е нормално, за да няма проблеми и със заплащането на дейността.

–  А ако и в августовските отчети установите технически грешки, ще има ли санкции?

– Санкции няма да има за чисто технически грешки, каквито са например сгрешена цифра в ЕГН, дублиран номер на амбулаторен лист и т.н. Когато тези грешки бъдат открити, отчетите ще бъдат върнати на стоматолозите и те, в рамките на два или три дни, ще трябва да ги отстранят и да подадат отново коригираните си отчети.  Това се отнася само за допуснати наистина технически грешки. Всичко друго, като например дублиране на  дейност, неосигурени пациенти и така нататък, ако бъде установено при проверка на отчетите, няма да бъде плащано. Но санкции няма да има. Това се опитах да обясня и на срещата със стоматолозите, че електронното отчитане е в техен плюс. Какво имам предвид – в момента ние приемаме отчитите им на хартиен носител, след което наши служители въвеждат  информацията в електронната система и я напасваме с националната система. Като направим справките, виждаме, че на този пациент са му направени три пломби, вместо полагащите му се две за годината, тоест превишен е обемът. И тогава отиваме при стоматолога, който ги е отчел и не само че си вземаме парите обратно, а и го глобяваме. Докато с електронния вариант стоматологът ще си спести глобата, защото още на входа можем да забележим, че има превишен обем и отказваме плащане, но не налагаме глоба.

Ето защо аз казвам, че електронните отчети са в услуга на стоматолозите и могат да им спестят глоби.

–  В крайна сметка колко са стоматолозите, които вече са тествали системата?

–  За съжаление броят им е твърде малък, въпреки срещите и уговорките, въпреки постоянните ми срещи с председателя на Стоматологичния съюз в Плевен. Това започва да ме притеснява, че ще имаме сериозни проблеми, когато ще трябва да плащаме за извършена дейност на базата на електронни отчети от стоматолозите. Затова искам още веднъж да призова стоматолозите да погледнат сериозно, за да не останат през август без пари.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...