Акценти
Начало / Здравеопазване / Мария е първата жена родила след операция от рак на маточната шийка с робот „Да Винчи”

Мария е първата жена родила след операция от рак на маточната шийка с робот „Да Винчи”

32-годишна жена с библейското име Мария е първата жена в света, родила след операция на маточната шийка с роботизираната система „Да Винчи”. Щастливото събитие е станало в петък, 17 август в родилната клиника на УМБАЛ – Плевен.

След навлизането на роботизираната хирургия в световната медицинска практика има съобщени 19 случая на оперирани жени, при които са запазени детеродните функции, но Мария е първата с реализирана бременост, обясни на пресконференция днес проф. Григор Горчев, който с екипа си е извършил сложната роботизирана интервенция. През месец юни тази година проф. Горчев е оперирал втора жена от рак на маточната шийка с роботизираната система, като при интервенцията са запазени детеродните функции на жената. Втората пациентка е 36-годишна от град Варна и вече е заявила желание за ин витро оплождане.

Много е важно, че новата технология дава алтернатива на жените при лечението на това заболяване, като интервенцията е много по-щадяща, възстановяването  е много по-бързо и по-безпроблемно, подчерта проф. Горчев.

Но не при всеки случай на рак на маточната шийка може да бъде приложена алтернативната технология. За да бъде пристъпено към операция с робот „Да Винчи”, пациентката трябва да отговаря на пет критерия. Само един  да не е налице и операцията вече е рискова и не се препоръчва, уточни проф. Горчев.

Досега екипът на професора е извършил над 350 операции с робота „Да Винчи”, като повечето от пациентките  са били с ракови заболявания. От близо година Министерството на здравеопазването поема разходите за консумативи и сервиз на сложната апаратура  при опериране на раковоболни жени.

Проф. Григор Горчев съобщи, че има идея да бъде закупена втора роботизирана система „Да Винчи” още до края на годината. А първият робот ще бъде предоставен за ползване на уролозите. Целта ни е да превърнем Плевен в център за роботизирана хирургия, уточни проф. Горчев.

Мария Радионова: Пътят до тук беше труден, но силно вярвах в добрия край


Сега усмивката не слиза от лицето на Мария и е трудно да повярваш през какви изпитания е минала, за да има своя рожба. Всичко започва през 2010 г., когато при изследвания за ин витро оплождане лекарите откриват на младата жена рак на шийката на матката. Според Мария това бил най-страшният момент, когато чула диагнозата рак. Лекарите от Варна, където подготвяли жената за ин витро, й препоръчали да се обърне към проф. Григор Горчев в Плевенската окнологична клиника. „Професорът ми предложи тази експериментална операция и аз се съгласих, защото много исках да имам дете и бях готова на всичко”, разказва с усмивка сега Мария, докато през няколко стаи от нея в ковьоз в отделението по неонатология лекарите бдят над малката Станислава.

Операцията с робота „Да Винчи” е направена преди две години. Сложната интервенция е продължила близо пет часа.  В началото на тази година жената идва в  МЦ „Св. Елисавета” – Плевен, където д-р Стефанов извършва процедура по ин витро оплождане. Бременост последвала още след първия опит. Аз единствена вярвах, че ще забременея още след първата процедура, сподели Мария. Всъщност тази нейна силна вяра и воля я крепят през следващите месеци, които трябва да изкара на легло.  Лекарите са наясно, че състоянието, в което тя се намира, едва ли ще може да износи плода докрай. Получава се точно така. В началото на седмиия месец от бремеността Мария се почувствала недобре. По спешност този петък, 17 август, тя тръгва с родителите си от Разград към Плевен. Пътуват с личната кола. Майка й в началото помислила, че става въпрос за бъбречна криза, но по пътя й станало ясно, че всъщност Мария ще ражда. Как са пропътували 100 и няколкото километра до Плевен само те си знаят. Когато пристигат, раждането вече е доста напреднало, което поставя пред изпитание екипът, който трябва да извърши секцио. За щастие всичко завършва добре.

Когато видях дъщеря си за първи път, се разплаках, продължава разказа си Мария и вярна на силния си дух веднага добавя с красивата си усмивка, че детенцето има нейния нос и устните на татко си и е най-красивото бебе на света. В момента Станислава, която е кръстена на дядо си Сергей – бащата на Мария, тежи 1 200 гр и всеки ден наддава, като за последните два дни е качила 30 грама.

Майка й с присъщия си силен дух вече мисли за бъдещето и в едно е абсолютно сигурна – че дъщеричката й ще е много глезена.

А на жените, на които съдбата е отредила да минат по нейния път, Мария казва да не се предават, да бъдат силни и да вярват, за да преминат през трудностите. „ Вярата, че ще имам щастлив край ми помогна да премина през всички трудности.  Вярвах на лекарите – на проф. Горчев, на д-р Стефанов, който извърши ин витро процедурата.  И сега продължавам да вярвам, че всичко ще бъде наред”, казва Мария и усмика отново озарява лицето й.

На снимката: Мария с родителите си – майка й Минка и баща й Сергей

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...