Акценти
Начало / Здравеопазване / Голям интерес към платеното обучение отчитат от Медицинския

Голям интерес към платеното обучение отчитат от Медицинския

Само за два дни заявленията за платено обучение по бакалавърските програми и специалност „Медицина“ в Медицинския университет в Плевен  са достигнали броя на обявените места. Това научихме от Виржиния Лазарова, началник Учебен отдел на Медицинския университет.

Виржиния Лазарова уточни, че съгласно законовите разпоредби плевенският ВУЗ има право да обяви до 45 места за платено обучение по специалността „Медицина”, но на базата на проявения интерес предишните две години, са обявени само 10 места. А за бакалавърските специалности местата за платено обучение са 19. Подадените до момента заявления са 29 –  20 за бакалавърските специалности и 9 за специалност „Медицина” . Приемът на заявления ще продължи до 24 август.

От учебното заведение обясняват увеличения интерес към платеното обучение от една страна с дадената възможност да се ползва студентски кредит, а от друга страна с разбирането на хората, че в условия  на криза инвестирането в образование е нещо наистина важно  и печелившо.

Класирането за платено обучение ще бъде обявено на 27 август, а от 28 до 30 август ще е записването на приетите студенти.  Ако се наложи, ще има второ класиране, обясни Виржиния Лазарова.

Ще припомним, че за платено обучение в специалността „Медицина” право да кандидатстват имат кандидат-студентите, положили успешно конкурсните изпити по биология и химия във висшето училище, но неприети по време на класиранията за местата по държавна поръчка. Това право ще бъде дадено и на кандидати, положили успешно състезателните изпити в друг медицински университет в страната и представили служебна бележка за успешно положени приемни изпити.

За бакалавърските програми във факултетите „Здравни грижи” и „Обществено здраве” и в Медицинския колеж за обучение срещу заплащане се приемат кандидати, положили успешно теста по биология в МУ-Плевен, но неприети за местата по държавна поръчка, както и такива, положили успешно теста в друг медицински вуз и представили служебна бележка. Освен това право за участие в класирането за платено обучение по бакалавърските програми имат и кандидати с успешно положен държавен зрелостен изпит по биология.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...