Акценти
Начало / Общество / Малки коледари благославяха в общината

Малки коледари благославяха в общината

6-годишни коледарчета от подготвителна група в ЦДГ “Иглика” поздравиха ръководството на Община Плевен и работещите в администрацията по повод предстоящите празници. На своеобразното представление в коридора пред кабинета на кмета проф. д-р Димитър Стойков се стекоха всички служители, а децата с голямо желание и истински професионализъм си казаха научените дълги стихчета с благопожелания.

За здраве, за берекет, за пари в кесията наричаха малчуганите, окуражавани от преподавателите им и служителите в администрацията. Чистосърдечно и съвсем по детски единият от коледарите повика и “втория кмет”, след като “стопли” със сурвачката гърба на проф. Стойков.

Коледуването е традиция за детската градина, в която от 12 години се работи по проблеми на изучаване, пресъздаване и съхраняване на българския фолклор като акцентът е върху нашата Северняшка област. Затова и пресъздадените днес автентични благослови и наричания бяха характерните за нашия регион, а не всеизвестните. Екипът на детското заведение беше приготвил и ръчно омесена питка с паричка, а отгоре символиката беше спазена таава, каквато е за Бъдни вечер. Пожеланието беше паричката да се падне на кмета, за да може и през новата година да подписва документи, с които ще дойде финансиране за общината.

В отговор на поздравите проф. Стойков пожела на децата здраве, весели игри, успех в учението и да получат от Дядо Коледа всички онези подаръци, които мечтаят. Ръководството на местната администрация дариха децата със сувенири и картички, както и неизбежните и най-много зарадвали малчуганите сладки лакомства.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...