Акценти
Начало / Общество / Работещи в три института протестираха в Плевен

Работещи в три института протестираха в Плевен

Работещи в Института по лозарство и винарство и в този по фуражни култури в Плевен се събраха днес, за да подкрепят организирания и на национално ниво протест срещу забавянето на заплатите им и определения по-нисък бюджет за следващата година. На протеста присъстваше и представител на Института по царевицата в Кнежа, работещите там обаче заради усложнената пътна обстановка не можаха да пристигнат.

Инициативата за протеста е на браншовите синдикална организации при Селскостопанска академия към КНСБ и КТ “Подкрепа”. Представителите на научната общност, специалистите, работниците и служители от научните институти са силно обезпокоени за пореден път от закъснението на работната им заплата. “За втори път през второто полугодие на тази година закъсняват дължимите унизително ниски трудови възнаграждения. Независимо от уверенията, давани от ръководствата на Селскостопанска академия и Министерство на земеделието и храните, че работните заплати са осигурени до края на годината, въпреки проведените ежемесечни срещи е ръководствата, пет дни преди Коледа става ясно, че са ни излъгали. Отново сме поставени в унизителна ситуация, уронваща професионалното и човешкото ни достойнство”, се казва в специална декларация на протестиращите до министъра на земеделието Мирослав Найденов.

В тази връзка синдикалните организации и научните работници настояват да им бъдат изплатени дължимите две работни заплати в пълен размер до 20 декември, както и министерството да поеме ангажимент да спазва законодателството и през следващата 2013 год. хората да получават ежемесечно трудовите си възнаграждения. Второто искане е да бъдат изплатени обезщетенията на освободените работници и служители в последните две години поради навършване на осигурителен стаж и възраст. Протестиращите искат още за осъществяването на научно-приложната дейност, отговаряща на потребностите на Селскостопанска академия, чрез бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2013 год. да бъдат разпределени 33 милиона лева за общо 25 научни института и 21 държавни предприятия от Селскостопанска академия.

Според директора на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. д-р Виолета Димитрова определеното финансиране за следващата година ще стигне за плащане на заплати в размер на минималната на всички 18 души, работещи в Института – 9 от тях са работници, останалите – доктори. Според нея условията, при които се налага да работят звената на аграрната наука през 21-ви век, са повече от трагични. Съкращения на персонала повече не могат да се извършват, тъй като човешките ресурси са под санитарния минимум и всеки служител и работник е ангажиран с повече от една дейност, което тя сравни със ситуация 3 в 1. От друга страна, от години вече плевенският Институт по лозарство и винарство работи в режим на икономии на средства и строга бюджетна дисциплина и въпреки това, отпуснатите за извършване на научна и производствено-експериментална дейност финанси са крайно недостатъчни, подчерта доц. Димитрова.

“Очакваме на днешното си заседание Министерски съвет да приеме изрично и конкретно посктановление и да осигури тези 3.5 млн. лв., необходими за заплати на хората за ноември и декември от цялата Селскостопанска академия в страната”, сподели надеждите си експертът от КНСБ Плевен Николай Илиев. Според него, ако днес протестът не даде резултат и решение на правителството по проблема няма, синдикатите имат опит как се протестира и ще преосмислят също поведението си. “Днес правим символичен малък протест, за да подкрепим исканията на тези, които са много повече в София. Имаме и законови начини на действия и ще ги предприемем”, допълни Илиев.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...