Акценти
Начало / Политика / Любомир Петков: Избирателите показаха, че са надраснали нивото на политическа култура на управляващите

Любомир Петков: Избирателите показаха, че са надраснали нивото на политическа култура на управляващите

С този референдум избирателите показаха, че са надраснали нивото на политическа култура и грамотност на своите управляващи и тяхното „да” всъщност беше категорично „не” на авторитарния стил на премиера Бойко Борисов. Това заяви пред журналисти Любомир Петков – лидер на общинската структура на БСП в Плевен и член на Изпълнителното бюро на БСП.

Той подчерта, че участвалите в референдума са направили граждански, а не политически избор и са гласували за своето по-добро бъдеще.  Особено категорично това са заявили избирателите от  най-бедния, Северозападния икономически регион, които са най-активно гласувалите, допълни Петков. Единствената перспектива те виждат в това да се случи нещо радикално, а именно – ключова инвестиция в ядрената енерегетика, изтъкна  той.

Категорично в полза на ядрената енергетика  са се произнесли и в област Плевен, където избирателната активност е най-висока в страната и над 72% от упражнилите правото си на вот са отговорили с „да“.

Лидерът на социалистите в Плевен е категоричен, че референдумът е тежка загуба за премиера Борисов, тъй като обществото ясно е  показало, че не го слуша и е направило своя граждански избор.

Коментарите, че това било преброяване на електоратите и много скъпо социологическо проучване са изключително нелепи и още веднъж показват управленската и политическа неграмотност на ГЕРБ, подчерта Любомир Петков. Резултатът от референдума е ясен и европейските медии вече  го заявиха – категоричен  вот на недоверие към  управляващите, посочи Петков и допълни, че БСП трябва да има самочувствието, че е успяла като политическа сила да обедини гражданите около общонационална кауза.

Разликата между авторитарните партии и партиите на бъдещето е в това, че едните могат да събират обществена енергия и положително отношение на гражданите дори да има партийно-политически различия между тях, а авторитарните партии разчитат на военизираните партийни ядра, които се командват от лидерите си, каза Петков.

Един от големите изводи от този референдум е, че демокрацията в България е жива, бе категоричен той.

Този референдум е не само демократически лост за връщане на властта в ръцете на народа, а е и проява на висока солидарност при обединяването около един значим национален интерес, какъвто е енергетиката, допълни Чавдар Велинов, общински съветник от БСП.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...