Начало / Общество / Близо 70 са утвърдените приемни семейства в област Плевен

Близо 70 са утвърдените приемни семейства в област Плевен

В края на миналата година в област Плевен са утвърдени 69 приемни семейства, броят на настанените в тях деца е 50. Това съобщи директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” в Плевен Вацка Хорозова. Тя коментира, че интерес към приемната грижа има, но причината в някои от утвърдените семейства да не са настанени деца е, че семействата имат определени предпочитания към профила на детето – основно възраст до 3 години и да е здраво, обясни Хорозова.

Поради това към края на миналата година в област Плевен има 110 деца, лишени от родителски грижи, настанени в институции. Те са в домовете в Тотлебен и Згалево. В Дома в Тотлебен са деца на възраст над 7 години, а в Згалево – с увреждания.

Не бива да се пренебрегва и фактът, че, за да се настани дете в приемно семейство, е необходим нормативно определен период и процес на опознаване и адаптиране, което също е причина да има утвърдени приемни семейства, в които настаняването на деца предстои, обясни Хорозова и подчерта, че този процес е от съществено значение за качеството на приемната грижа и не допуска компромиси.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...