Акценти
Начало / Здравеопазване / Линеен ускорител в УМБАЛ – Плевен ще има през май догодина

Линеен ускорител в УМБАЛ – Плевен ще има през май догодина

УМБАЛ - Плевен

През месец май или най-късно през месец юни в УМБАЛ – Плевен ще има линеен ускорител.  В това увери инж. Стойка Таскова от Министерството на здравеопазването, която днес представи пред журналисти и представители на Университетската болница резултатите от проекта за ремонт,  оборудване и модернизация на болничното заведение. По проекта са осигурени европейски средства в размер на 10 млн. 150 хил. лв. , с които е закупено високотехнологично  медицинско оборудване за диагностика и лечение на злокачествени заболявания. От месец април миналата година поетапно в болницата са доставени и са започнали да работят дигитална ехографска система, компютърен томограф, ядрено-магнитен резонанс, дигитален мамограф, ендоскопска система и друга високотехнологична апаратура, с  която вече са извършени над 10 500 процедури и близо 6 400 изследвания.

С новата апаратура Университетската болница има амбицията да се превърне в център за високотехнологична медицина на Северозападна България, подчерта изпълнителният директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – д-р Наташа Манева.

Тя посочи, че само през миналата година в Университетската болница са лекувани 2 649 раковоболни, като само от началото на тази година техният брой е 625. През последните години броят на тези пациенти значително се увеличава, което показва колко необходима е новата апаратура за ранна диагностика и лечение на тези заболявания, изтъкна д-р Манева.

Годишно Университетската болница в Плевен има около 40 000 пациенти, като близо 30% от тях са хора с увреждания, деца и възрастни хора. С извършените ремонтни дейности по проекта за тях е осигурена достъпна среда с изграждането на рампи за инвалидни колички, тактилни /насочващи/ ленти за незрящи, монтирани са четири нови асансьора.

Модерното медицинско оборудване ще даде възможност за повишаване нивото на подготовка на около 190 студенти и специализанти, които всекидневно се обучават в Университетската болница в Плевен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...

Един коментар

  1. а беше договорен при предната министърка и отдавна щеше да е тук, още миналата година. Ама нали комунистите трябва преврати да правят и цялата държава страда и забавя развитието си. Колко ли хора е можело да бъдат спасени за тези две години забавяне?