Акценти
Начало / Общество / Димитър Нанов: Търпението на надзирателите се изчерпа – искаме европейски стандарт

Димитър Нанов: Търпението на надзирателите се изчерпа – искаме европейски стандарт

photo_verybig_1094118

„Търпението ни се изчерпа. Искаме изравняване на стандарта на българския надзирател с този на европейския. Вече пета година слушаме обещания, без да се предприемат никакви действия за удовлетворение на нашите искания.” Това заяви за infopleven Димитър Нанов, председател на плевенската структура на Синдиката на служителите на затворите в България. Един от основните проблеми, които чакат своето решение, е реалното компенсиране на 12- и 24-часовите дежурства, които дават. В момента се заплащат 11 часа и 15 минути при първото дежурство, и 22 часа и половина при второто. Около 30 надзиратели от Плевенския затвор са завели искови молби за реално заплащане на труда, като много от тях са спечелили делата. Само Нанов е получил парите, които му се дължат. „Ние бяхме едни от първите служители на затворите в страната, които масово започнаха да подават искови молби преди 2 години. Примерът ни последваха много колеги и в момента има над 600 подадени искови молби в страната”, информира Нанов и добави, че делата умишлено вървят мудно, а решенията се обжалват неколкократно.

Той изтъкна, че всички плевенски служители, осмелили се да подадат споменатите искови молби, са били заплашени от зам.-директора на Плевенския затвор Николай Козов с уволнение в рамките на една година. „Очакваме натискът върху нас да стане още по-сериозен”, заяви Нанов. Той припомни, че Козов е отправил заплахи към него и още 19 служители във връзка със събирането им до сградата на затвора вчера, което беше с цел обсъждане на последни подробности около утрешното пътуване за националния протест в София.

Нанов сподели, че по време на дежурство на един надзирател в Плевенския затвор се падат между 80 и 100 затворници. „Според европейските стандарти на трима лишени от свобода се падат по двама надзиратели”, коментира ефимерните за момента цифри Нанов. „Как се издържа на такова психическо напрежение?”, зададе риторичен въпрос той. По думите му е изключително важно да се увеличи щатната бройка на надзорно-охранителния състав на затвора. И добави, че средната продължителност на живота на надзирателите след пенсионна възраст е около 10 години, което ясно говори за влиянието на условията на труд и спецификата на работата им върху здравето и живота им. „Над 10 години не сме преглеждани, при условие, че държавата трябва да следи зравословното ни състояние. Статистиката сочи, че над 70% от наличния състав на затворите страда от диабет и хипертония”, коментира Нанов. Продължителността на професионалния път на европейските надзиратели е между 12 и 16 години. В България те работят по 27 години.

Заплащането на труда е друга болна тема за съсловието. Основната заплата на Нанов е 607 лв. Към нея взема 27 лева за специфични условия на труд (работа с рецидивисти) и 60 лева за храна. Той посочи, че парите за храна в системата на МВР са по 120 лева на месец плюс 40 лева във вид на купони. Общо месечното възнаграждение на Нанов достига до 770 лева. Заплатата на негов колега с 20-годишен трудов стаж и всички други възможни „екстри” е ударила тавана от 850 лв. и не мърда от няколко години. Пета година синдикатът води разговори с Министерството на правосъдието за индиксиране на заплатите и социалните плащания, но отговорът е, че няма пари. Парадоксално, но възнагражденията на затворниците ще бъдат индиксирани от януари на 2014 години. „Пари има, но те изтичат”, изтъкна Нанов. Според него и негови колеги обществените поръчки за облеклата им са многократно завишени. Те доказаха думите си с документ, на който подробно са разписани цените на доставянето дрехи и обувки. Зимните панталон и яке струват близо 300 лева, кубинките са на цена 105 лв., а черна кожена шуба се предлага за 452 лева. Надзирателите получават 400 лева за дрехи и обувки годишно, а за да си закупят всичко необходимо, са им необходимо още около 1100 лева, сочи простата сметка.

Подобно е и положението с доставката на хранителни продукти за затворите в страната от пловдивската фирма „Панда”. „Литър олио, например, влиза на 3, 80 лв. в затвора, при условие, че в магазина струва 2,20 лв. Така се източват парите и е редно Прокуратурата да се самосезира за тези нарушения”, заяви Нанов.

Около 20 надзиратели от Плевенския затвор ще пътуват утре за националния протест под надслов „Елате при нас”, който започва в 13 часа пред сградата на Министерството на правосъдието и е организиран от Синдиката на служителите в затворите. Служителите на затворите и следствените арести са подкрепени и от Синдикалната организация на служителите в МВР, КНСБ, има уверение за подкрепа и от Българска офицерска легия „Раковски”, които също ще се включат в протеста утре.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...