Начало / Култура / Легендата за храбрия Вълкашин войвода пресъздадоха в Регионалния музей (галерия)

Легендата за храбрия Вълкашин войвода пресъздадоха в Регионалния музей (галерия)

Стовари се турската чума над българския род! Настанаха времена на страдания и неволи. Затри се всяка надежда у хората. Вече 300 години как турчин гази българска земя и Христова вяра. Разбягаха се хората, изпокриха се в горите. В Горни Луковит мюсюлманските къщи се изравниха по брой с христиенските. Времената бяха страшни. И ето – появи се Вълкашин. Той бе зрънцето топлина, онази малка светлинка, що топлеше душите на хората и сгряваше сърцата им. Беше Вълкашин крило за бедните и онеправданите, беше той опора за хората и съдник за дивите турци, що гнетеха людете Божии и утежняваха дните им премного. Като да слънце не изгряваше за българския род. Така започва разказът за закрилникът Вълкашин войвода, наричан още Вълчан, който 12 години кръстосвал горите български и защитавал народа от поробителя.

058вълкашин войвода

Разказът на възстановката, организирана от РИМ, Военен клуб – Плевен, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Плевен, Съюз на ветераните от войните в България – област Плевен, Дружество „Военноинвалид” – Плевен, Сдружение „Св. вмч. Георги Победоносец“, Съюз на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школа за запасни офицери и родолюбиво войнство и гражданство – Плевен, пресъздава героичната схватка на Вълкашин войвода, слязъл от Балкана, за да спаси от заптиетата и избави от оковите своя първи помощник – отец Натанаил.  Попът бил направил тайник в черквата, та „Вълчан и още един от неговите люде да могат да зимуват, дорде мине студения вой на северняка”. Научили за това, турците оковали отец Натанаил и го повели към Диарбекир. Едно малко овчарче узнало и съобщило на войводата. Той и неколцина негови другари завардили пътя на заптиетата, за да освободят другаря си.

След схватка със саби, хайдутинът успява да спаси отец Натанаил.

Възстановката завърши с хоро и победен гръм на черешово топче.

С възгласи „браво” и ръкопляскания многобройната публика възнагради участниците във възстановката, която се посвещава на 140 години от Априлското въстание.

Следваща Предишна
117черешово топче
053вълкашин войвода
055вълкашин войвода

063вълкашин войвода
069вълкашин войвода
080вълкашин войвода

088вълкашин войвода
091вълкашин войвода
092хоро

051деца
103публика
122обща снимка възстановка
Следваща Предишна

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...