Акценти
Начало / Здравеопазване / Куче захапа съдия, в болницата нямат ваксини против бяс

Куче захапа съдия, в болницата нямат ваксини против бяс

Димитър Кирилов

За скандалът с противобесните ваксини алармира съдия от Районен съд – Плевен, станал жертва на разгневено куче на улицата. Случката станала тази сутрин и той веднага потърсил лекар, за да му сложат противобесна ваксина, защото от собственика на кучето разбрал, че не е ваксинирано.  Оказало се обаче, че в болницата ваксини няма. „В подобно положение разбрах, че са още около 20 души в Плевен, които след ухапване не са имунизирани. Това е абсурдно и безотговорно поведение от страна на здравните власти, играят си на тото с живота на хората“, възмути се пострадалият съдия Димитър Кирилов, който обясни, че дава гласност на случая  и заради всички други в неговото положение.

„След случката минах цялата процедура – взех си направление от личния лекар, сложиха ми инжекция против  тетатус, след което отидох в противобесен кабинет в Университетската болница, защото по някаква схема трябва да се бият пет ваксини против бяс. В кабинета всичко обновено, отварят ми и с влизането ми казват, че ваксини нямат”, разказа съдията

От обясненията на медицинскиле лица той разбрал, че поне от месец РЗИ не им било доставяло ваксини. В кабинета се опитали да го успокоят, че от години нямало бяс. Аз обаче не искам да играя  тото с живота си, категоричен е Димитър Кирилов.

Затова отишъл в РЗИ, за да разбере защо се мълчи за такъв сериозен като липсата на противобесни ваксини.

От там му обяснили, че знаят за проблема и подобно е положението в цялата страна. „И мен да ме ухапе куче, и аз няма с какво да се ваксинирам. Причината е спряната обществена поръчка, обявена от здравното министерство“, обяснил д-р Бонеслав Бонев, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Плевен.

Така че, решението на проблема се чака от София, но кога – не се знае.

Междувременно съдия Кирилов е намерил решение на собстевния си проблем срещу 110 лева си е поръчал нужните пет противобесни ваксини от частна аптека.

Който не може да си позволи тази сума, чака държавата и залага здравето си на лотария.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...