Акценти
Начало / Здравеопазване / Купуват втори робот Да Винчи до края на годината

Купуват втори робот Да Винчи до края на годината

До края на годината Медицинският университет в Плевен ще има втори робот Да Винчи, с него ще се правят само урологични операции. В момента такива също се извършват, но се ползва единствената роботизирана система.

За пръв път у нас български екип направи урологични операции с робота Да Винчи през октомври миналата година, тогава интервенциите бяха извършени под ръководството на професор Отавио Де Кобели от Европейския Онкологичен Институт в Милано. Сега вече плевенският екип има 9 самостоятелни операции на рак на простатата и идеята е да развиваме роботиката и в урологията, подчерта проф. д-р Григор Горчев, ректор на Медицинския университет.

По думите му, очаква се всеки момент да бъдат подписани съответните документи, с които парите – общо 20 млн. лв. по програма “Конкурентоспособност”, ще бъдат отпуснати. След това ще се кандидатства за финансиране на покупкана на втора роботизирана система. Така плевенският Медицински университет ще се сдобие с два робота Да Винчи – с единия ще се извършват само гинекологични операции, а с втория – само урологични. При това новият робот ще бъде новата модификация и ще е с две конзоли, подчерта проф. Горчев.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...