Акценти
Начало / Култура / Над 2500 зрелостници на държавен изпит по български език

Над 2500 зрелостници на държавен изпит по български език

Заявление за явяване на задължителната матура по български език са подали 2524 зрелостници в Плевенска област. За втората задължителна матура, която е по избор на зрелостника, заявленията  са 2670.  Колко от зрелостници ще бъдат допуснати до държавните изпити, тепърва ще стане ясно, обясни  Катя Трифонова, председател на регионалната комисия по организация и провеждане на държавни зрелостни изпити към Регионалния инспекторат по образованието в Плевен..

И тази година най-голям е броят на дванадесетокласниците, които са избрали географията и икономиката за втори държавен изпит. Подадените заявления са 1224. На матура по биология са избрали да се явят 628 зрелостника, по английски език – 309, а по история и цивилизация – 204. Математика е предпочетена едва от 161 дванадесетокласника.

Само 18 зрелостници са изявили желание да се явят и на трета матура, която не е задължителна и завършващите сами избират предмета, по който ще я държат.

Вече са ясни датите за провеждане на зрелостните изпити. Държавният  изпит по български език е на 21 май, два дни по-късно – на 23 май, е втората матура.  Училищата, в които ще се проведат изпитите, предстои да бъдат уточнени.

Всеки зрелостник, допуснат до държавен изпит, ще получи служебна бележка.  Матурите ще започват в 8 часа и ще продължат четири астрономически часа.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...