Акценти
Начало / Култура / Кулинари от 25 селища на страната се събират утре в Асеново

Кулинари от 25 селища на страната се събират утре в Асеново

асеново кулинарен фестивалЗа четвърта поредна година никополското село Асеново ще стане център на кулинарията. Утре там ще бъде открит Междунаридният фестива „Банатски вкусотии – традициите на моето село”.

Фестивалът се организира по проект  “Активни граждански общности чрез читалищата в България”  от НЧ „Петър Парчевич – 1927” – село Асеново и Община Никопол,  със съдействието на Фондация „Америка за България” и Платформа „Агора”

Майстори кулинари от 25 населени места в България ще покажат изкусно приготвени ястия. Очакват се също гости от Нигерия, Полша, Италия и български дружества в Румъния. Всички те ще се включат в състезанията за приготвяне на традиционни банатски ястия.

Ще бъдат показани над 30 нови ястия, а любителите кулинари ще имат възможност да се сдобият с рецептите им, които се издават в брошура.

Фестивалът ще бъде открит в 9 часа. В 9.30 часа комисията с председател Иван Звездев започва дегустацията. Час по-късно в местната църква „Св. Троица” ще започне празничната литургия.

В програмата на фестивала е предвидено традиционното състезание за приготвяне на банатско ястие и демонстрационни ателиета. От 11.30 часа ще започне церемонията по награждаването на победителите от конкурса за майсторски приготвено банатско ястие. След това награди ще бъдат връчени и на най-добре представилите се новаци в състезанието за приготвяне на местно ястие.

Фестивалът ще продължи с фолклорно веселие.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...