Акценти
Начало / Общество / В община Плевен предприеха мерки против болестта „Син език”

В община Плевен предприеха мерки против болестта „Син език”

овцаОт Община Плевен обявиха, че предприемат мерки за предотвратяване на зараза с болестта „син език”  по домашните животни. Мерките се предприемат на основание заповед от Областната дирекция по безопастност на храните – гр. Плевен.

Въвежда се забрана за паша на всички видове животни в от 19 до 8 часа, когато е период на активен летеж на преносителите на заразата, временно се преустановява  провеждането на пазари и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на община Плевен, забранява се събирането на пашуващи животни от различни стада и нощуването на преживни животни на открито.

Препоръчва се на собствениците на животновъдни обекти на територията на община Плевен, в които се отглеждат едри и дребни преживни животни, да не закупуват преживни животни с неизвестен статус и произход, както и непридружени с ветеринарномедицински свидетелства. Стопаните се съветват да извършват периодична обработка на животните с ветеринарномедицински препарати с репелентно действие.

Клиничните признаци при заболяване на овцете са: висока температура, усилено слюноотделяне, депресия и затруднено дишане.

При съмнения за заболели преживни животни собствениците на животновъдни обекти на територията на община Плевен, в които се отглеждат едри и дребни преживни животни, трябва незабавно да информират кмета на населеното място, както и Районните ветеринарномедицинските служби при Областна дирекция безопастност на храните /+359 (064) 834021, e – mail: [email protected]/.

Преди ден такива мерки бяха предприети и в община Пордим.

 

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...