Акценти
Начало / Здравеопазване / Епидемията от eбола – глобална заплаха, обявиха от СЗО

Епидемията от eбола – глобална заплаха, обявиха от СЗО

внимание еболаСветовната здравна организация обяви, че взривът от eбола в Западна Африка е глобална заплаха за общественото здраве, която изисква извънредни усилия за спиране на разпространението му, пише Медиапул, цитирайки информация на Асошиейтед прес от днес.

Според СЗО взривът от Ебола е най-големият и най-продължителният в историята и е достатъчно тревожен, за да бъде оценен като такава заплаха.

Безпрецедентната епидемия от eбола, връхлетяла Либерия, Сиера Леоне, Гвинея, после и Нигерия, вече причини 932 смъртни случая при над 1700 заразени и се разпространява все повече.

Свиканата от СЗО експертна комисия обаче изключва възможността за въвеждане на ограничения върху международните пътувания и търговия, но заявява, че страните трябва да се подготвят да откриват и лекуват случаи на зараза с Ебола.

Комисията препоръча също пътниците, отпътуващи от засегнатите от заболяването държави, да бъдат подлагани на проверка и преглед на летищата, пристанищата и основните гранични пунктове с помощта на въпросник и с измерване на температурата, а подозрителните случаи да бъдат спирани.

Предвид факта, че инкубационният период е 21 дни, заразените трябва да останат под карантина 30 дни. Хора, влезли в допир с болни, с изключение на медицинския персонал, екипиран с предпазно облекло, не бива да получават разрешение да пътуват, подчертават от комисията.

Ебола е вирусна хеморагична треска и една от най-смъртоносните болести, познати на света. Вирусът й се разпространява чрез контакт с телесни течности на заразени. В крайния си стадий тя предизвиква тежка хемораргична треска и заразеният може да започне да кърви от повече отвори на тялото. Смъртността от болестта е между 50 и 60%.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...