Акценти
Начало / Култура / Критикът Марин Кадиев и драматургът Пелин Пелинов се срещнаха със студенти от Педагогическия колеж

Критикът Марин Кадиев и драматургът Пелин Пелинов се срещнаха със студенти от Педагогическия колеж

Пелин Пелинов
Снимка: Педагогически колеж

Публична лекция на тема „Хуманността е над всичко“ изнесе литературният критик Марин Кадиев пред студенти и преподаватели от Педагогическия колеж. Предесателят на Съюза на независимите български писатели представи в лекцията си  българския писател и драматург Пелин Пелинов, автор на документално-историческите романи „През пепелищата“ (1997) и на епохалната пенталогия за периода на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни: „Възход и падение“ (2002—2011).

Студентите се запознаха синтересни факти, отразени в пенталогията на Пелин Пелинов, писана в продължение на 15 години. Писателят Пелин Пелинов сподели, че темата за националното обединение е най-важната след тази за Освобождението. Разказа, че книгата му обхваща периода от обявяването на Независимостта на България през 1908 г. до края Първата световна война – 1918 г. Отделните томове на пенталогията са озаглавени:“Напред, на нож!”, “Независима България”, “Крушението”, “Под свити знамена” и “Катастрофата” и са посветени на голямата тема за националното обединение, в името на което България води от 1912 до 1918 г. три войни и претърпява две национални катастрофи.

Срещата беше организирана от доц. д-р Теодора Вълова, заместник-директор на колежа. Тя представи кратка визитка на известния писател, носител на много отличия: Голямата награда за цялостно творчество на СБП, „Златно перо“ на СБЖ, Грамота и почетен знак на Министерството на отбраната, Златен орден на Френската република „Френски ренесанс“.Съюзът на българските писатели го удостоява с годишната си награда за цялостно творчество през 2010г. Пелин Пелинов е почетен гражданин на град Плевен.През 2012 г. е номиниран за Нобелова награда.

Учредител и титуляр е на националната фондация „Пелин Пелинов“.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...