Акценти
Начало / Култура / Концерта „Ода за света” представя Плевенската филхармония на празника на Ловеч

Концерта „Ода за света” представя Плевенската филхармония на празника на Ловеч

Ода за света - Ловеч

Концертът „Ода за света” на Плевенската филхармония и солистите Еделина Кънева и Орлин Горанов ще звучи на 11 май в Ловеч. Изявата е в рамките на Люляковите музикални вечери, които се провеждат от 8 до 11 май по повод празника на града. Концертът беше представен в престижната столична зала „България” на 8 декември 2013 г, а запис беше излъчен няколко пъти по БНТ. Програмата включва произведения от Пучини, Бизе, Щраус, Лехар, Бърнстейн, Лоу и др.

Люлякови музикални вечери в Ловеч са възстановени след 19-годишно прекъсване. Те са съвместен проект на Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“. Събитието ще се провежда на четири сцени – на крепостта, на плаващата сцена в реката, на площад „Тодор Кирков“ и на сцената на театъра.

Люляковите музикални тържества водят началото си от далечната 1933 г., като първоначално са се наричали Люлякови празници. Организирали са се като ежегоден събор-среща на ловчалии, живеещи в други градове. През 1936 г. прерастват в Люлякова гостоприемна седмица. През 1956 г. с решение на Градския съвет в Ловеч пролетните празници се преименуват в Люлякови музикални тържества. Утвърждаването им като традиционни за града се свързва с имената на  двама изтъкнати композитори и деятели – Любомир Пипков и Димитър Петков. От 1963 г. люляковите празници носят името на Панайот Пипков, а от 1976 г. и името на Любомир Пипков. Последното издание празника е през 1995 г.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Оркестрант

    Няма ли най-накрая да спрете да надувате този балон? защо не пишете, че широко рекламираното турне с „Кармен“ в Барселона с „най-великите“ певци на планетата просто няма да го има?! но това не е нищо с позора, който изживяхме снощи да свирим на предизборен концерт на ГЕРБ като ни раздадоха чантички с фанелки. Подобието на директор Евлоги Илиев ни обесни, че са си били платили 2000 лева, а една чалга певица струва повече! Този ще продаде и майка си само и само да бъде директор. Добре че Славей Тинчев беше що годе трезвен. В същия момент вместо да се мисли да оркестъра, директорът си купи нов служебен автомобил.