Акценти
Начало / Общество / Българската православна църква официално е провъзгласена за патриаршия преди 63 години

Българската православна църква официално е провъзгласена за патриаршия преди 63 години

патриарх неофит

На 10 май 1953 г. Българската православна църква официално е провъзгласена за патриаршия, а за патриарх е избран Пловдивският митрополит Кирил, който преди 61 г. в храм „Св. Александър Невски“ е интронизиран на престола на българските патриарси. Патриарх Кирил се явява приемник на Търновския патриарх Свети Евтимий  последния български патриарх до началото на турското робство.

По този повод и във връзка с деня на Славянските просветители в неделя, 11 май, българският патриарх и софийски митрополит Неофит в съслужение с архиереи на Българска патриаршия ще отслужи благодарствен молебен в Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски”, съобщават от Българската п равославна църква.

Преди това от 9:30 ч. Браницкият еп. Григорий, викарий на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит, ще оглави празничната литургия в Патриаршеската катедрала във връзка с годишнината от възстановяването на Българската патриаршия и по повод деня на паметта на светите братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски, които Българската православна църква чества на 11 май.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...