Акценти
Начало / Общество / Контролирано изпускат язовирите, стопанисвани от Община Плевен

Контролирано изпускат язовирите, стопанисвани от Община Плевен

Не е констатирано критично състояние при нито един от язовирите, стопанисвани от Община Плевен. След продължителните валежи през последните няколко дни нивото на водата в тях е повишено, затова се извършва контролираното изпускане, за да се осигурят свободни буферни обеми. Това съобщиха от пресцентъра на Община Плевеен, позовавайки се на информация от Васил Василев, началник-отдел „Отбранително-мобилизационна подготовка” в Общината. Нивото на водата в реките Вит и Чернелка е под критичното и се отчита понижение.

   Постепенно се нормализира и положението в с. Беглеж. Минаващата през селото река Змеица преля след падналия силен и продължителен дъжд в нощта на 8 срещу 9 юли. Наводнени бяха мазета на къщи и дворове. От силното течение е отмита част от брега на реката. Поражения има и върху уличната мрежа. Превантивно хората са били изведени от имотите им. На този етап няма опасност за жителите, в селото има електричество, вода и комуникации, каза още Васил Василев. Започнала е и организация по отстраняване на щетите и разчистване.

   Във връзка с публикувана промяна в Закона за водите на предстоящата в края на месец юли 2018 г. сесия на Общински съвет – Плевен, кметът на Общината Георг Спартански ще направи предложение за промяна собствеността на стопанисваните от администрацията водоеми. Считаме, че финансовият ресурс на държавата като стопанин на тези обекти е несравнимо по-голям от този на общините. За нас са финансово невъзможни разходите по поддръжка на язовирите в изрядно състояние, коментира кметът Спартански.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...