Начало / Култура / Експеримент, любов и хитова музика в концерта на „ГеоМарЧаЛо“ в петък

Експеримент, любов и хитова музика в концерта на „ГеоМарЧаЛо“ в петък

Една дълго носена идея, изригнала спонтанно, е събрала заедно четирима добре познати на плевенската публика музиканти, скрити зад името „ГеоМарЧаЛо“.  Георги Милтиядов, Марина Белчева, Чавдар Вълков, Лора Табакова – това са четиримата приятели, събрани от любовта към музиката, желанието да експериментират, да провокират себе си и публиката чрез интерпретацията на класически произведения и на различни музикални стилове е в основата на създаването на квартета, каза днес на пресконференция в Пресклуба на БТА цигуларят Чавдар Вълков.

Той обясни, че квартетът е в нестандартен състав – цигулка, пиано и две виолончела, което придава на звука му по-голяма дълбочина.

Близо половин година четиримата работят върху програмата на концерта, който ще представят този петък пред публиката в Плевен. Всички аранжименти и оркестрации са на Георги Милтиядов, който ще има и дебют като диригент. Той ще бъде на пианото и едновременно с това ще ръководи оркестъра.  Концертът ще е финал на един успешен сезон за Плевенска филхармония. По думите на Чавдар Вълков той ще е своеобразен подарък за музикантите, които ще имат възможност да бъдат не само изпълнители, а и творци в проекта, влагайки по нещо свое в него. Благодаря на директора на Плевенска филхармония – Любомир Дяковски, че ни се довери и пое голямата отговорност да застане с оркестъра зад нас в дебюта ни пред публика, подчерта Чавдар Вълков.

В програмата на концерта са включени произведения от различни музикални жанрове – разходка през хитове от класиката, през поп рока и латиното, каза Георги Милтиядов. Ще звучат произведения от Дворжак, Рахманинов, Пиацола, парчета на Стинг, Лед Цепелин, Майкъл Джексън, Ванеса Мей. Ще се включат гост изпълнители от оркестъра на БНР – Петър Момчев – саксофон, Звезделина Халтъкова – цигулка. Специален гост ще е Люси Дяковска, с която квартетът вече имаше съвместно участие на концерта й „Вечер на мюзикъла” в София.

Музикантите са подготвили много изненади за публиката, като една от тях е изявата на Георги Милтиядов като вокалист.

Четиримата музиканти са успели да заразят с ентусиазма си целия оркестър, който се раздава напълно, споделиха те.

Сценарият на концерта е подготвен от Лора Табакова. По интересен начин ще бъдат представяни авторите и произведенията, включени в програмата. Идеята е да провокираме и задържим вниманието на публиката не само с музика, за да прекара приятно този час и половина с нашата програма, допълниха изпълнителите.

Идеята е проектът да бъде представен и извън Плевен. Вече има заявен интерес, разкри Чавдар Вълков.

Дебютният концерт на „ГеоМарЧаЛо” с Плевенска филхармония е на 13 юли, петък, от 21 часа  на сцената в парка на Регионален исторически музей – Плевен. При лошо време концертът ще е в зала „Катя Попова”. Билети вече се продават в билетния център на пл. „Свободата” и на касата в читалище „Съгласие”.

Кои са четиримата от „ГеоМарЧаЛо“

Квартет „ГЕОМАРЧАЛО” е създаден през 2018 г. и включва в състава си музиканти, които до момента вървят по свой самостоятелен професионален път.

ГЕОрги Милтиядов – пианист, композитор, аранжор, оркестратор и певец.

Роден в Бургас през 1998 г. Занимава се с музика от 4-годишна възраст, завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас с пиано и продължава обучението си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София със специалност оперно-симфонично дирижиране. От 2012 г. е в състава „Collegium Musicum“ като пианист, оркестратор, аранжор и певец. От 2013 г. прави аранжименти и симфонични оркестрации (в екип с диригента Левон Манукян) за оркестъра и хора на Държавна опера – Пловдив и Русе, Шуменска, Плевенска, Сливенска, Разградска филхармонии, група „АКАГА“, „Дани Милев-band“, „Ку-Ку бенд“, НМБЦ „Стефан Македонски“ и др.; в проектите „Музика в кадър“, „Любими руски песни“, „Любими анимационни филми”, „Не си отивай, лято!“, „Ах, този мюзикъл!“, „Вечер на мюзикъла“, „Разходка по Бродуей”, „Романтична комедия“, „100 години Франк Синатра“, „Вечните песни на България“, „Любими филмови песни“, „Вечните рок-песни на България“, „Мулен руж“, „Оскарите в музиката”, „Моите неизпратени писма”, „Бар накрая на света” и др. Същата година става корепетитор и аранжор на Представителен смесен хор „Родна песен“ с диригент Левон Манукян към Община Бургас, с който осъществява голям брой концерти и участия във фестивали в България, Гърция, Хърватия, Македония, Чехия, както и мащабни вокално-симфонични проекти. По-късно е пианист, а след това и аранжор на ежегодния фестивал „Sounds Of The Ages“ (организиран от радио „Тангра“) в Античен театър – Пловдив, в който участват Таря Турунен (в проектите „Beauty & the Beat“ и „Ave Maria Christmas Tour“), Майк Терана, групите „Asia“, „Paradise Lost“, „Opeth“ и „Katatonia“.  Работил е с певци, музиканти и артисти като Маргарита Хранова, Руслан Мъйнов, Люси Дяковска, Орлин Горанов, Тоника СВ, Галя Ичеренска, Стефан Диомов, Тони Димитрова, Орлин Павлов, Еделина Кънева, Николай Урумов, Милица Гладнишка, Филип Аврамов, Васил Петров, Стефан Рядков, Димитър Рачков, Ненчо Балабанов, Дани Милев, Стенли, Дичо, Милена Славова и др.  Автор е на над 200 аранжимента за различни състави.  В началото на 2015 г. започва композиторската си кариера, в тандем с Пейо Пантелеев. Получава наградата „Сребърен гларус“ за цялостно творчество за музика по стихове на поета. Същата година получава и статуетка за най-млад композитор и аранжор на Годишни награди за мода, стил и шоубизнес. Носител на Голямата награда за постижения в област „Изкуства“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Има над 40 награди от национални и международни конкурси като пианист и поп-изпълнител.

МАРина Белчева – виолончело

Родена във Велико Търново, започва да свири на виолончело от 6-годишна възраст. През 1998 г. завърша СМУ „Панайот Пипков” – Плевен, в класа на Петранка Антонова. Участва в камерния оркестър на училището под диригентството на Пламен Марков. През 2002 г. е приета в инструменталния факултет на ДМА „Проф. Панчо Владигеров” – София със специалност виолончело. Завършва висшето си образование в класа на ст. преп. Ани Атанасова през 2006 г. Част е от състава на Академичния симфоничен оркестър, където работи с проф. Васил Казанджиев, доц. Атанас Варадинов, проф. Пламен Джуров и др. Като студентка печели втора награда на Националния конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов” – гр. Провадия, за изпълнение на произведения от Красимир Тасков и Михаил Пеков. През 2003 г. започва работа в Симфоничен оркестър – Пазарджик, под ръководството на маестро Григор Паликаров. Участието ѝ в различни формации и оркестри я отвеждат в Германия, Австрия, Франция, Норвегия, Англия, Унгария и Южна Корея, където изнася множество концерти и оперни спектакли. От 2015 е част от състава на Плевенска филхармония и оркестъра на МДТ „Константин Кисимов” – гр. Велико Търново.

ЧАвдар Вълков – цигулка

Роден през 1973 г. в Плевен, започва музикалното си образование на 6-годишна възраст. През 1992 г. завършва СМУ „Панайот Пипков”, като основна роля в развитието му изиграва неговата преподавателка по цигулка Йовка Йорданова. През ученическите си години участва в майсторските класове на Ваня Миланова и проф. Ифра Нийман (1991 г.). Същата година е приет в ДМА „Проф. Панчо Владигеров” – гр. София, в инструментален факултет със специалност цигулка. Завършва висшето си образование през 1996 г. в класа на проф. Евегения-Мария Попова. В периода 1996-2003 г. работи в Плевенска филхармония, а в периода 2000-2003 г. става помощник-концертмайстор на оркестъра. От 1998 г. участва в европейските и световни турнета на „New York Harlem Theatre” с операта „Порги и Бес”, а от 2004 г. е и концертмайстор на продукцията. През 2002 г. създава и менажира камерен оркестър „Студио Примо”, на който е музикален директор и концертмайстор. Като такъв, на същия състав, участва във всички значими музикални фестивали в България – „Новогодишен музикален фестивал”, „Салон на изкуствата”, „Аполония”, „Европейски музикален фестивал, Лауреатски дни „Катя Попова”. През 2003 г. е асистент-мениджър на оркестъра на Васко Василев и Памела Никълсън „Voodoo orchestra”, който участва в благотворителен концерт в „Royall Albert Hall” – Лондон, заедно с Дзукеро, Сара Брайтмън, Омар Фарух и много други звезди от световния шоубизнес. През 2005 г. отново е асистент-мениджър на оркестъра на Васко Василев, този път носещ името „Super orchestra girls”, в най-новия проект на виртуоза, с участието на Памела Никълсън и Класик ФМ, с които прави поредица от концерти в България – София, Пловдив, Варна, Русе и Плевен. От 2010 г. работи съвместно с испанската импресарска агенция „Powerstring Media Music”, с която реализира звукозаписни проекти за Западна Европа и Америка. От началото на 2013 г. се изявява като солист в проекта „Цигулката в киното“ и изнася над 50 концерта в редица градове на България – Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Шумен, Габрово, Сливен, Хасково, Пазарджик и др. От пролетта на 2014 г. се връща в Плевенска филхармония и става концертмайстор на оркестъра.В началото на 2016 г. заедно с маестро Йордан Камджалов създават „GENESIS ORCHESTRA”, на който става мениджър и концертмайстор до 2017 г. През есента на 2016 г. е поканен от „BB Promotion” за концертмайстор на бродуейската продукия „West Side Story” и световно турне, което се състои на три континента (Европа, Азия и Нова Зенландия) в рамките на 14 месеца.

ЛОра Табакова – виолончело

Родена в Плевен, завършва средното си образование в СМУ „Панайот Пипков”, а по-късно и висше в ДМА „Проф. Панчо Владигеров” – гр. София със специалност виолончело, в класа на ст. преп. Ани Атанасова. Посещава майсторски класове при проф. Анатоли Кръстев (НМА „Проф. Панчо Владигеров), проф. Игор Гавриш (Московска държавна консерватория), проф. Робърт Коен (Кралска музикална академия – Лондон, Консерватория – Лугано). От 2014 г. свири в „Destiny Quartet”, с който изнася концерти в страната и в чужбина. Работи с композитора и аранжор Маурицио Абени, а също и с носителя на „Оскар” за звуков инженеринг Марко Стречони, с които записва албум, чиято премиера предстои през есента на 2018 г. Осъществява видеоклипове към част от пиесите, включени в диска. Участва в записи с оркестъра на Българското национално радио, част от които е и филмовата музика към четвъртия сезон на сериала „Страсти в Тоскана”. Свири в проекти на Васко Василев и оркестъра на „Класик ФМ Радио”, с участието на Лили Иванова, Памела Никълсън, Живко Петров и др. Пътува с камерни състави в Германия, Швейцария, Йордания, Абу Даби, Китай, Япония. Записва първия издаден компактдиск в България с изпълнения на камерен оркестър „Бревис” към СМУ „Панайот Пипков” – Плевен, с диригент Пламен Марков. През годините се занимава с редакция и превод към издателство „Леге Артис”, преподавателска дейност по виолончело, камерна музика и английски език. Участва в редица благотворителни кампании. В момента работи в Плевенска филхармония и реализира поредния успешен проект на Люси Дяковска „Disco QUEEN” в състава на „Destiny Quartet”.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...