Акценти
Начало / Общество / Колко лош шофьор е алкохолът разбраха плевенчани

Колко лош шофьор е алкохолът разбраха плевенчани

Как изглежда действителността през изкривената призма на 1.7 промила могат да разберат плевенчани в рамките на провеждащата се в града днес и утре кампания “Алкохолът е лош шофьор”. Тя акцентира върху отговорната консумация на алкохол и отговорното поведение на пътя и основна нейна цел е да повиши информираността на обществото за рисковете от шофиране след употреба на алкохол.

Пръв тест с трите вида “алкохолни” очила направи зам.-кметът на Плевен Алексей Зелов, който приветства инициативата на организаторите. Той пробва и трите вида очила, които симулират различен процент промили – от 0,4 до 0,6 промила, от 0,6 до 0,8 промила, които са и за нощно виждане и от 1,0 до 1,7 промила. “Алкохолните” очила имитират наличието на алкохол в  кръвта и тествайки ги, всеки участник може да разбере в напълно безопасни условия как аклохолът променя реакциите му и го прави неспособен да шофира.

Повечето от престрашилите се да опитат не намериха значителна разлика, освен по-размазаното виждане, но след като направиха няколко крачки и не успяха да уцелят подадена за здрависване ръка, разбраха разликата. За това, че поне опитаха и се убедиха колко опасно е шофирането след употреба на алкохол, те получиха и по бира, безалкохолна разбира се.

Пръв тази година “алкохолните” очила тества министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, с чиято подкрепа се провежда “Алкохолът е лош шофьор” 2012. Кампанията се реализира и с подкрепата на Посолството на Белгия в България, Съюза на българските автомобилисти и др.

В Плевен тестовете с “алкохолни очила” продължават, те ще се провеждат и утре, 14 октомври, от 11.00 до 15.00 часа по улиците “Сан Стефано”, “Васил Левски” и “Александър Стамболийски”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...