Акценти
Начало / Култура / С концерт на млади таланти от Плевен закриха Лауреатски дни „Катя Попова”

С концерт на млади таланти от Плевен закриха Лауреатски дни „Катя Попова”

С концерта на младата цигуларка Зорница Иларионова и пианистът Стефан Бонев снощи беше закрито 28-то издание на Международния фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”.

Под диригентството на маестро Григор Паликаров двамата млади таланти направиха прекрасен финал на поредицата фестивални вечери.

Изящната Зорница Иларионова поднесе на пулбиката едно лирично, прецизно изпълнение на „Годишните времена” от Вивалди, съчетано с мултимедия. Публиката щедро дари с аплодисменти изпълнението й, а тя им благодари с изпълнение на бис.

В контраст Стефан Бонев зареди залата с драматизъм с изпълнението си на Концерт за пиано и оркестър от Лист.

Двамата изпълнители са възпитаници на Музикалното училище в Плевен, като Иларионова последните години учи в НУИ „Любомир Пипков” в София.

В момента и двамата продължават образованието си в чужбина. Зорница Иларионова от април тази година е студентка на проф. Захар Брон в Мадрит. Тя е единствената българка, приета там след тежък конкурс, в който участват 40 кандидати. Между тях проф. Брон избира само четирима и сред тях е Зорница Иларионова. „Много съм радостна от това, което се случва с мен”, сподели след концерта младата цигуларка и допълни, че е много щастлива от възможността да участва в Лауреатски дни „Катя Попова”.  „За мен Лауреатски дни „Катя Попова” е много мил, много топъл спомен, защото бях много малка, когато майка ми ме водеше на концертите заедно с нейните ученици. И сега съм много щастлива, че имам възможност самата аз да участвам в него. Винаги е много мило, когато се връщам да свиря в Плевен, откъдето съм започнала с детските песнички на една струна, а сега мога да изсвиря сериозни, големи концерти”, сподели още Зорница Иларионова.

В понеделник тя ще изнесе концерт с Русенската филхармония отново под диригентството на Григор Паликаров, а през декември има няколко концерта в Мадрид.

Стефан Бонев, който е първа година студент в Хамбург, също определи като важно за себе си участието в Лауреатски дни „Катя Попова”. „Исках да предложа на публиката различни емоции, да я зарадвам. А с Плевенската филхармония винаги е удоволствие да се свири. Те са като едно семейство за мен, тъй като не за първи път излизам заедно с тях на сцената”, каза Стефан Бонев.

Двамата млади изпълнители изказаха благодарност на организаторите на фестивала, на Община Плевен, на директора на Плевенска филхармония Евлоги Илиев за предоставената им възможност да участват в тазгодишното издание на Лауреатските дни и за творческа атмосфера, която те са успели отново да върнат, след като през последните годините леко е убягвала.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...