Акценти
Начало / Здравеопазване / Колко затлъстели са малчуганите изследват в Плевенско

Колко затлъстели са малчуганите изследват в Плевенско

Ново проучване за затлъстяването на децата започва Регионалната здравна инспекция в Плевен. То е организирано от Световната здравна организация чрез Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието, младежта и науката. Вече е създадена и необходимата организация за проучването, което ще се проведе през месеците април и май, уточни д-р Ирина Джикова от инспекцията.

От град Плевен включените деца са от три училища – НУ „Хр. Ботев”, СОУ „Иван Вазов” и ОУ „Св. Климент Охридски”. От областта ще бъдат изследвани деца от СОУ „Хр. Ботев” в Гулянци, от Долни Луковит – ОУ „В. Левски”, Обнова – ОУ „Неофит Рилски” и в Реселец ОУ „Отец Паисий”. Директорите са уведомени за това от страна на Министерство на образованието, а от здравната инспекция ще изпратят подробни писма за това какво точно ще се прави.

В изследването е включено измерване на ръст, тегло и талия и попълването на една много подробна анкетна карта за родителите. Тя включва най-вече въпроси, свързани с начина на хранене на детето и срещаните заболявания в семейството. Ще бъдат обхванати общо 140 деца в област Плевен – по 20 от всяко от определените училища. Малчуганите ще трябва да са навършили 7 години, а горният праг ще е 8 години.

Такова проучване в Плевенска област е проведено през 2008 год., припомни д-р Джикова, като като данните от предстоящото ще бъдат обобщени най-рано след година. Въпреки това, специалистите са категорични във впечатлението си, че затлъстяването в детска възраст се увеличава. Освен храненето, за това голяма вина се пада и на обездвижването заради седенето пред компютъра. Затова ходенето поне по 30 минути на ден е задължително.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...