Акценти
Начало / Култура / Колекция уникални лични вещи на Александър II показва в София ВИМ – Плевен

Колекция уникални лични вещи на Александър II показва в София ВИМ – Плевен

ВИМ

Военноисторически музеи Плевен и Национална галерия за Чуждестранно изкуство  София представиха обща изложба в Московския културно – делови център „Дом на Москва” в София. Изложбата е  посветена на тържественото отбелязване на 400 – годишнината на династия Романови.

Военноисторически музеи участват в изложбата с колекция уникални лични вещи на император Александър ІІ и Велик княз ген. Николай Николаевич – главнокомандващ руската Дунавска армия 1877/78 г., съобщават от Военноисторическите музеи. Сред тях централно място заемат Лейбгвардейската хусарска униформа на  император Александър ІІ, състояща се от мундир /венгерка/, панталон /чакчири/ и кепе.

От вещите, принадлежали на главнокомандващия Велик княз Николай Николаевич, в изложбата са включени мундир, ВИМкалпак и казашка шашка. Представени са още сабя на Евгений Максимилианович Лейхтенбергски, племенник на император Александър ІІ, също от династия Романови, две икони лично притежание на Главнокомандващия Велик Княз Николай Николаевич, подарени му от Преображенския монастир във Велико Търново и Софийския митрополит Мелетий по повод Освобождението и автентичен портрет на император Александър ІІ с оригинален автограф.

На откриването на изложбата, на 12 ноември, са  присъствали посланиците на Руската Федерация,  Република Казахстан и Република Беларус, пълномощният министър на Армения, много гости и граждани.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...