Акценти
Начало / Общество / Законодателни промени ще позволят по-активно участие на младите хора в определяне на политиката за тях

Законодателни промени ще позволят по-активно участие на младите хора в определяне на политиката за тях

Мая Тодорова

Промените, които в момента се правят в Закона за младежта, ще позволят на младите хора по-активно да участват в определянето на политиката за младежта в страната. Това каза тази вечер в Плевен заместник-министърът на младежта и спорта Мая Тодорова, която участва в дискусия за промените в Закона за младежта и политиката на правителството, свързана с младите хора.

Според Мая Тодорова най-важните промени в Закона за младежта се отнасят до националното младежко представителство, дефинирането на младежките обекти и каква трябва да е политиката на държавата и общините по отношение на изпълнение на техните ангажименти към младите хора. Важен момент в тези промени е добавянето на глава Доброволчество, тъй като в момента в България няма Закон за доброволчеството. „В тази връзка допълненията, които правим са по-скоро гарантиране правата и статута на младите доброволци”, обясни Тодорова.

По отношение на националните младежки организации зам.-министър Тодорова поясни, че в такова национално представителство трябва да членуват най-малко 30 организации. Към  момента в страната има само една национална организация, която отговаря на тези критерии  и това е Националният младежки форум, посочи Мая Тодорова. Тя подчерта, че няма ограничения за създаване на ново младежко представителство, стига да бъдат изпълнени критериите за създаването му.

Според направените промени в Закона за младежта национално представените младежки организации ще могат да участват  в Консултативния съвет към министъра на младежта и спорта и така да определят политиката за младежта, подчерта зам.-министъра.

Днес законопроектът е гласуван в Министерски съвет и предстои да бъде обсъден в комисиите на Народното събрание, каза Мая Тодорова и допълни, че се надява до края на годината новият Закон за младежта  да бъде приет.

До дни на сайта на Министерството на младежта и спорта ще бъде качена актуализираната стратегия  за младежта за периода 2014-2020 г, преди да бъде предложена за съгласуване, съобщи още зам.-министър Тодорова. Влизане в пленарна зала пък очаква Докладът за младежта. Съгласно действащия  Закон за младежта такъв доклад се приема ежегодно, но за 2011 г. не е бил представен, посочи Тодорова. Затова докладът, който сега е подготвен, обхваща периода от 2010-2012 г. Той вече е гледан през шест комисии в НС и чакат влизане в пленарна зала, уточни зам.-министър Мая Тодорова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Вачко Пачков

    Де го цветко бре