Начало / Култура / „Кокошка” на Николай Коляда през погледа на македонска режисьорка на сцената на плевенската Драма

„Кокошка” на Николай Коляда през погледа на македонска режисьорка на сцената на плевенската Драма

В театрална трупа постъпва нова актриса, кокошката, която заплита любовни триъгълници. Около това се развива сюжетът на спектакъла „Кокошка”, чиято премиера на плевенска сцена е на 27 април от 19 часа. “Спектакълът е за случващото се зад завесата между хората от една театрална трупа. Това са едни универсални отношения, които съществуват при театралите навсякъде по света и вярвам, че и на публиката ще й бъде интересно да надникне в личния им живот. Въпреки че в случая говорим за актьори, това са преди всичко хора, на които нищо човешко не е чуждо. На сцената те играят различни роли – от крале до просяци, живеят различни животи, като в резултат на това страда личният им живот. Това е тяхната драма”, разказва режисьорката на спектакъла Александра Кардалевска.

Кардалевска е родена в Скопие, където завършва актьорско майсторство и театрална режисура. Специализирала е  и “Политически науки и дипломация”. Поставяла е пиеси,работила е в киното като асистент-режисьор.

За „Кокошка” казва, че е „ написана великолепно, като в нея присъстват едни много интересни и живи образи”.

Пиесата е на скандално известното име в съвременната руска култура Николай Коляда, когото често сравняват с Чехов. За него македонската режисьорка казва, че в пиесите си „той говори за това колко лош и досаден живот живеем, надявайки се, че човечеството по някакъв начин ще промени това статукво и ще дойдат по-добри времена”.

В постановката на  младата режисьорка участват актрисите Ива Николова, Мариета Калъпова, Теодора Абрашева, на които партнират Мариян Стефанов и  Александър Димитров. На Зоя Минева е сценографията и костюмите, музикалното оформление е на Асен Антонов.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...