Акценти
Начало / Култура / Книгата „Случаят „Ванга” представят утре вечер в Плевен

Книгата „Случаят „Ванга” представят утре вечер в Плевен

В петък, в Художествена галерия „Дарение Светлин Русев”,  от 17 часа ще бъде представена книгата „Случаят „Ванга” на Случаят Вангаписателя Николай Стоянов, родственик на пророчицата. В книгата той  е събрал спомени за нея от дете, както и истории, които се предават от поколение на поколение във фамилията. Освен текстове, посветени на Ванга, книгата разказва и много за времето, в което е живяла тя, за емблематични личности и събития, белязали тези години, за взаимоотношенията ѝ с властта и тайните службите, за научните експерименти, които приживе са се провеждали с пророчицата, въпреки че подобни се отричат до днес, за други феномени около нея, както и за сеансите, които тя е провеждала за контакт с отвъдното.

За разлика от повечето издания у нас, посветени на Ванга, насочени по-скоро към сензацията с журналистически привкус, книгата на Николай Стоянов съдържа много биографични факти за пророчицата и е преди всичко една лична история за нея, пречупена през писателския поглед.

В книгата са разказани  интересни случки на Ванга и популярни лица като Блага Димитрова, Тодор Живков, Людмила Живкова, Светлин Русев, Николай Райнов, Евтим Евтимов и много други творци, политици, артисти, дипломати, както и такива с обикновени хора, участвали или станали свидетели на необикновени срещи с пророчицата. Част от историите в нея са известни на широката аудитория, защото повечето от тях се пренасят от уста на уста, но са обяснени и интерпретирани от автора по различен начин. В книгата са разказани и такива, които читателите ще научат за първи път.

„Ванга беше и продължава да е световно събитие. Изключение от правилата. Трябвало е да се появи – за да помага и ни предпазва от нашите несъвършенства“, споделя Николай Стоянов. Той търси обяснения за двойнствения живот на Вангелия, ежедневните ѝ и мъчителни превъплъщения от реалното в непознатото, сложните ѝ взаимоотношения с властващите и службите, огромната самота и болката на тази, която помагаше на другите, но не можеше да помогне на себе си. Ето защо книгата е озаглавена „Случаят „Ванга“.

 „Случаят Ванга“ подсказва и това, че много неща от нейното необикновено присъствие сред нас все още предстоят да се разгадават“.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...