Акценти
Начало / Политика / Консултации за промяна в Конституцията започват от ДБГ

Консултации за промяна в Конституцията започват от ДБГ

„Движение България на гражданите“ започва консултации за промяна на Конституцията. От партията ще Движение България на гражданитепредложат създаването на съвет от 20-25 уважавани експерти и общественици, които да събират предложения на гражданите по 4 основни теми – държавно устройство, права и задължения на гражданите, съдебна реформа и държавна администрация. Това е обявил лидерът на движението Меглена Кунева на пресконференция днес, информират от пресцентъра на ДБГ..

Ще работим по изготвянето на нова Конституция с гражданите до април, а след това и за конституционно мнозинство, е посочила тя.  Най-големи промени в Конституцията са необходими в частта съдебна система и правото на гражданите да защитават правата си, смятат от „Движение България на гражданите”. Сред предложенията на „Движение България на гражданите“ са избор на главния прокурор от Народното събрание с възможност за отзоваването му, намаляване на партийните квоти във Висшия съдебен съвет, намаляване броя на депутатите, премахване на поста зам.-министър и даване възможност на гражданите да сезират Конституционния съд.

До голяма степен решението на Движението отново да повдигне темата за Конституцията е и кризата, предизвикана  в понеделник от решението на Конституционния съд за Делян Пеевски, е обяснила Меглена Кунева и е допълнила, че Реформаторският блок обсъжда да внесе ново искане до Конституционния съд за Пеевски.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...