Акценти
Начало / Култура / Русенската опера представя „Бохеми” на плевенска сцена

Русенската опера представя „Бохеми” на плевенска сцена

petq

Хорът и оркестърът на Русенската опера ще гастролират в Плевен с операта „Бохеми” от Джакомо Пучини. Спектакълът ще се състои на 21-ви октомври от 19 часа на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”.

В ролята на поета Рудолф ще чуем тенора Петър Костов, художника Марсел ще изиграе баритонът Александър Крунев, музикантът Шонар ще е баритонът Владимир Попов, а философът Колин – басът Емил Желев. В ролята на шивачката Мими ще се превъплъти сопраното Владислава Гарвалова, певицата Мюзета ще изиграе сопраното Гиргина Гиргинова. Хазяинът Беноа е басът Калоян Христов, градският съветник Алсиндор ще е басът Евгени Ганев, продавача на играчки Парпиньол ще изиграе тенорът Мирослав Христов, а сержанта митничар – басът Пламен Троански.

Диригент на спектакъла е Христо Михалев, а режисьор – Карина Босковски.

„Бохеми“ е вълнуваща история за любовта на поета Рудолф и нежната Мими, за приятелството, за живота на артистите и техните успехи и неволи, за изневярата и цената на щастието. Либретото на операта се базира на новелата на Анри Мюрже „Сцени из живота на бохемите“. Световната премиера на операта е на 1 февруари 1896 г. в Торино, Театро Реджо (сега – Театро Реджо ди Торино). Диригент е Артуро Тосканини и оттогава „Бохеми“ става част от стандартния италиански оперен репертоар и една от най-често поставяните опери по света.

В България „Бохеми“ е изпълнена за пръв път през 1922 г. от Софийската народна опера под диригентската палка на Маестро Георги Атанасов. С „Бохеми“ започват кариерите на много велики оперни артисти. Тя е подходяща за успешен старт на професионалната сцена, тъй като обрисуваните образи са на младежи – безгрижни студенти.

Оперите на Пучини се отличават с възхитителни мелодии и ярки женски образи. Много от тях влизат в постоянния репертоар на големите оперни театри по целия свят, а трите му велики произведения „Бохеми“, „Мадам Бътърфлай“ и „Турандот“ стават стандарт за писане за много от следващите поколения композитори.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...