Акценти
Начало / Икономика / Кметът ще наложи вето на Бюджет 2020, заради незаконосъобразни промени в него

Кметът ще наложи вето на Бюджет 2020, заради незаконосъобразни промени в него

Сагата с бюджета на Община Плевен за 2020 г. продължава, след като кметът Георг Спартански обяви днес, че ще наложи вето на решението, с което съветниците приеха финансовата рамка на общината за тази година. Причината е, че много от направените изменения в предложения бюджет са направени „на коляно” и са в нарушение на закона за публичните финанси, посочи Георг Спартански и допълни, че очаква от областния управител и Прокуратурата, които получават решенията на Общински съвет – Плевен, да върнат за преразглеждане Бюджет 2020 на Община Плевен заради нарушения по законосъобразност и целесъобразност  на решението за неговото приемане.

„За 20 години съм приел 20 бюджета, но никога не сме изпадали в такава тежка криза и пред перспективата за трети път да се налага да гледаме бюджет”, коментира Спартански.

Той определи приетия от втори опит бюджет на Общината като „изтърбушен”, имайки предвид гласуваните промени в него, в резултат на което има разминаване от стотици хиляди лева в приходната и разходната част. По думите му има много тежки нарушения по законосъобразност и целесъобразност на направените и приети предложения за промени в бюджета. Тук той посочи, че с много лека ръка са направени промени в Инвестиционната програма, която е предложена след анализ от общинската администрация и изброи, че се отказва финансиране на свлачище на ул. „Цар Борис І”, за което има предписание за укрепване и основен ремонт на ул. „Лозенка”, която трябва да поеме целия поток при ремонта на надлеза за жк „Сторгозия”. „Тези, които с лека ръка замениха ул. „Лозенка”  с ул „Патриарх Евтимий”, дават ли си сметка, че само след една седмица на пренасочване на движението по „Лозенка” тя ще стане непроходима. И тогава сегашните задръствания при колелото ще са песен в сравнение с това, което ще настъпи”, коментира Спартански. Той беше категоричен, че е неморално да се защитават лични интереси за сметка на всички останали, посочвайки, че общински съветници са направили предложения за ремонт на една улица за сметка на друга, изхождайки от това на коя улица живее той или негови роднини.

Кметът обърна внимание и на това, че Инвестиционната програма на Общината се финансира със собствени средства и с целева субсидия от държавния бюджет и „когато се бърка така ангро в нея, съветниците трябва  да си дават сметка, с коя част ще бъдат финансирани промените”.

Остър коментар Спартански направи и на решението за отпускане на 228 000 лв. на кметствата, без яснота как да става разпределението им. „Съжалявам, че на съветници с няколко мандата трябва да се обясняват тези неща. Но всички те водят до тежка незаконосъобразност и нецелесъобразност. За 20 години, в които работя на различни позиции в местната власт, не е имало такъв случай на брутално потъпкване на правни норми и тежко несъгласуване на приходна и разходна част на бюджета, без да има логични обяснения”, заяви Георг Спартански и за пореден път припомни, че изборите са свършили и не е време за популизъм.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...