Акценти
Начало / Общество / Кметът подава рапорт до ректора на Медицинския

Кметът подава рапорт до ректора на Медицинския

Смятам, че е некоректно да се използва името на Медицинския университ и името на Университетската болница с чисто политически цели,  още повече от човек, който е служител на Медицинския университет. Така проф. д-р Димитър Стойков коментира ситуацията от последното заседание на ОбС от 26 юли, когато само два гласа не стигнаха съветниците да назначат временно изпълняващия  длъжността кмет Алексей Зелов за кмет на Плевен. Ще припомним, че до това гласуване се стигна след предложението на съветника от БСП Илиан Йончев, който предложи  Зелов да бъде кмет на Плевен докато проф. д-р Димитър Стойкой не прекрати договора си с УМБАЛ – Плевен и Медицинския университет.

„Да, аз имам два договора – с Университетската болница и с Медицинския университет. Тези договори бяха дискутирани още в началото и адвокат Спартански изиска информация какви са те. Те са сключени в съответствие със закона и г-н Йончев като юрист много добре съзнава, че, ако неговото предложение беше прието, щеше да се получи абсолютен нонсен. Защото ОбС може да поиска да проконтролира тези договори, но не може да задължи кмета да ги прекрати”, обясни проф. Стойков.

На въпрос на infopleven как ще коментира създалата се ситуация, проф. Стойков съобщи, че днес пуска рапорт до ректора на Медицинския университет. Рапорт ще подаде и до директора на УМБАЛ – Плевен. С тях той ще поиска становището им имат ли нужда от квалифицирата му помощ. „Ако преценят, че нямат нужда от моята квалифицирана помощ, аз ще изляза”, заяви проф. Стойков.

Той подчерта, че работи вече 21 години в Медицинския университет, като е започнал от асистент и е стигнал до професор и декан на факултет. „Знам как се създават кадри, знам как се създават преподаватели. Много добре съм запознат  с нуждите на университета от хабилитирани преподаватели.  Знам какви са нуждите и от лекари в страната, особено от лекари с опит, възможности и позиция. Но, ако преценят че не се нуждаят от преподаването  по хирургия на англоезичните студенти от 4 и 5 курс, защото аз редуцирах преподавателската си дейност над 50% и останаха само тези мои часове, аз ще изляза”, заяви кметът.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...